Николай Николов е водещ на новините на БНТ 2. Завършил е "Маркетинг" в УНСС, специализирал е PR, член е на Българското дружество за връзки с обществеността. Любител е на непознатите места по света.
- Ники, готвиш у дома. Дали вече не е по-модерно човек да се храни на ресторант? - Преди няколко години майка ми беше тази която ме насочи към готвенето вкъщи! От нея научих прекрасни и бързи ястия - как да си направя салати, основни ястия или вкусни десерти. Определено харесвам много десертите, но с течение на годините предпочитам да впечатлявам гостите си с основни ястия, като освен да бъдат вкусни трябва да изглеждат и добре. Когато една храна изглeжда привлекателна и вкусна значи всички са доволни. Сега се уча от един от приятелите ми в моя кръг- Съби Равалиев и неговото семейство, които готвят страхотни неща и винаги ми е приятно да черпя опит от тях. За съжаление имам все по-малко свободно време, за да отида на ресторант, новините са нещо динамично, което изисква голяма концентрация, постоянно следене на информационния поток и за това все по-рядко оставам вкъщи за да готвя. Но когато съм планирал да имам гости винаги се старая да сготвя нещо и да ги изненадам - може да е нещо малко, но винаги го правя. Предпочитам през седмицата да се храня навън, ресторантите предлагат различно обслужване и различни видове кухня. Харесвам средиземноморска кухня, всякакъв вид паста, обожавам десертите и червеното вино.
- Ти си новинар, едно ястие може ли да се съобщи по телевизията, в официалната емисия на БНТ? Замислял ли си се как ще звучи?
- Да, ето, ще дам пример. Добър вечер с новините на БНТ 2. Вкусни и здравословни ястия след малко в емисията. В началото водещите новини от деня: С настъпването на Коледните празници и Нова година зеленчуците родно производство поевтиняват на софийските пазари. Три от най-посещаваните пазари обявиха намаления до края на 2012-та година. Какво предпочитат столичани за трапезата си в наверчерието на празниците- гледайте след секунди в новините...и така...
- Освен, че си водещ на емисията, ти си и новинар. Как се правят хубавите, качествени новини, какви съставки са необходими, за да се получи телевизионният специалитет?
- Позитивната новина, която дава повече надежда за зрителите, за по-добър и качествен живот. За съжаление все повече телевизии извеждат като водеща новина нещо трагично, инцидент, който стресира все повече обществото. Радвам се, че голяма част от емисиите на БНТ и по специално на БНТ 2 винаги извеждат на първо място позитивното, положителното и доброто, което да накара за малко зрителите да се усмихнат!
- И все пак - какво обичаш да похапваш?
- Любимата ми храна е средиземноморската, гръцката и някои от традиционните български ястия. Обичам да закусвам- винаги преди да тръгна към телевизията, кафе пия по-късно. Обяда си разделям на две - ранен и късен - предпочитам да хапвам по-малки порции, но често - така не се чувствам гладен и не приемам големи количества храна. Отделям по-специално внимание на вечерята си- винаги до 20 часа -нещо вкусно и изискано!
Пълнена пуйка
Необходими продукти:
1 пуйка
1 ч. ориз
1 голяма глава лук
пилешки дробчета
500 гр. обезлмаслена телешка кайма
1/2 кг варени белени кестени
150 гр. кедрови ядки
хималайска сол
прясно смлян черен пипер
1/2 ч. л. шафран
1 ч. л. пюре от пресни домати
2-3 с. л. нискомаслено масло
малко зехтин екстра върджин
1-2 лимона
1 портокал
1 чаша сухо бяло вино
Начин на приготвяне:
Измиваме и изчистваме пуйката. Слагаме я е в дълбока тенджера и варим час и половина. Слагаме я в тава и я натриваме със сол и черен пипер отвътре и отвън. В бульона от пуйката слагаме нарязани на ситно дробчета. Добавете каймата и ситно нарязания лук, солта, черния пипер, шафрана и маслото. Задушете за кратко. Добавете виното и усилете огъня, докато то се изпари. Добавяме ориза, бульона от варената пуйка и доматеното пюре. Когато продуктите попият почти цялата течност, махнете съда от печката. Добавете кедровите ядки и кестените. Разбъркайте. След напълнете пуйката с плънката. Намажете я с масло. Покрийте с фолио, добавете и картофи нарязани на кубчета. Отгоре добавете масло с малко зехтин, и бульона от пуйката. Запечете за около час. След това я оставете на температура 170 градуса. Към края махнете фолиото, за да хване коричка. За да се пекат картофите, а не да се вярят в бульона, слагайте го малко по малко. За по-специфичен вкус на гарнитурата прибавете сока от лимона, както и този от портокала. Друг начин е като ги залеете със смес от черен, бял и червен пипер и 2 ч. л. горчица, разтворени в бульона.