Вход
София
Времето в София 25 o C

Обожавам десерти и червено вино

Обожавам десерти и червено вино

на 07.01.2013
9918
0
Обожавам десерти и червено вино

Николай Николов е водещ на новините на БНТ 2. Завършил е "Маркетинг" в УНСС, специализирал е PR, член е на Българското дружество за връзки с обществеността. Любител е на непознатите места по света.

 

- Ники, готвиш у дома. Дали вече не е по-модерно човек да се храни на ресторант? - Преди няколко години майка ми беше тази която ме насочи към готвенето вкъщи! От нея научих прекрасни и бързи ястия - как да си направя салати, основни ястия или вкусни десерти. Определено харесвам много десертите, но с течение на годините предпочитам да впечатлявам гостите си с основни ястия, като освен да бъдат вкусни трябва да изглеждат и добре. Когато една храна изглeжда привлекателна и вкусна значи всички са доволни. Сега се уча от един от приятелите ми в моя кръг- Съби Равалиев и неговото семейство, които готвят страхотни неща и винаги ми е приятно да черпя опит от тях. За съжаление имам все по-малко свободно време, за да отида на ресторант, новините са нещо динамично, което изисква голяма концентрация, постоянно следене на информационния поток и за това все по-рядко оставам вкъщи за да готвя. Но когато съм планирал да имам гости винаги се старая да сготвя нещо и да ги изненадам - може да е нещо малко, но винаги го правя. Предпочитам през седмицата да се храня навън, ресторантите предлагат различно обслужване и различни видове кухня. Харесвам средиземноморска кухня, всякакъв вид паста, обожавам десертите и червеното вино.

- Ти си новинар, едно ястие може ли да се съобщи по телевизията, в официалната емисия на БНТ? Замислял ли си се как ще звучи?

- Да, ето, ще дам пример. Добър вечер с новините на БНТ 2. Вкусни и здравословни ястия след малко в емисията. В началото водещите новини от деня: С настъпването на Коледните празници и Нова година зеленчуците родно производство поевтиняват на софийските пазари. Три от най-посещаваните пазари обявиха намаления до края на 2012-та година. Какво предпочитат столичани за трапезата си в наверчерието на празниците- гледайте след секунди в новините...и така...

- Освен, че си водещ на емисията, ти си и новинар. Как се правят хубавите, качествени новини, какви съставки са необходими, за да се получи телевизионният специалитет?

- Позитивната новина, която дава повече надежда за зрителите, за по-добър и качествен живот. За съжаление все повече телевизии извеждат като водеща новина нещо трагично, инцидент, който стресира все повече обществото. Радвам се, че голяма част от емисиите на БНТ и по специално на БНТ 2 винаги извеждат на първо място позитивното, положителното и доброто, което да накара за малко зрителите да се усмихнат!

- И все пак - какво обичаш да похапваш?

- Любимата ми храна е средиземноморската, гръцката и някои от традиционните български ястия. Обичам да закусвам- винаги преди да тръгна към телевизията,  кафе пия по-късно. Обяда си разделям на две - ранен и късен - предпочитам да хапвам по-малки порции, но често - така не се чувствам гладен и не приемам големи количества храна. Отделям по-специално внимание на вечерята си- винаги до 20 часа -нещо вкусно и изискано!

 

Пълнена пуйка

Необходими продукти:

1 пуйка

1 ч. ориз

1 голяма глава лук

пилешки дробчета

500 гр. обезлмаслена телешка кайма

1/2 кг варени белени кестени

150 гр. кедрови ядки

хималайска сол

прясно смлян черен пипер

1/2 ч. л. шафран

1 ч. л. пюре от пресни домати

2-3 с. л. нискомаслено масло

малко зехтин екстра върджин

1-2 лимона

1 портокал

1 чаша сухо бяло вино

 

Начин на приготвяне:

Измиваме и изчистваме пуйката. Слагаме я е в дълбока тенджера и варим час и половина. Слагаме я в тава и я натриваме със сол и черен пипер отвътре и отвън. В бульона от пуйката слагаме нарязани на ситно дробчета. Добавете каймата и ситно нарязания лук, солта, черния пипер, шафрана и маслото. Задушете за кратко. Добавете виното и усилете огъня, докато то се изпари. Добавяме ориза, бульона от варената пуйка и доматеното пюре. Когато продуктите попият почти цялата течност, махнете съда от печката. Добавете кедровите ядки и кестените. Разбъркайте. След напълнете пуйката с плънката. Намажете я с масло. Покрийте с фолио,  добавете и картофи   нарязани на кубчета. Отгоре добавете масло с малко зехтин, и бульона от пуйката. Запечете за около час. След това я оставете на температура 170 градуса.  Към края махнете фолиото, за да хване коричка.  За да се пекат картофите, а не да се вярят в бульона, слагайте го малко по малко. За по-специфичен вкус на гарнитурата прибавете сока от лимона, както и този от портокала.  Друг начин  е като ги залеете със смес от черен, бял и червен пипер и 2 ч. л. горчица, разтворени в бульона.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 9747
архив

- Ало, радио Ереван?
- Да.
- Оня ден слушах по вашето радио много интересна политическа дискусия. Днес обаче едва-едва ви хващам, много лошо се чува...
- Вече излъчваме от Сибир.

няма нови новини
Днес: 253
hot
най-четени новини в момента
сега
2704
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов се среща с актива на ГЕРБ в Североизточна България - НА ЖИВО
x
Каква е твоята любовна орис според зодията
x