Вход
София
Времето в София 5 o C

Образователният министър Вълчев с горещи подробности за починалите учителки и ще бъдат ли затваряни училищата

Образователният министър Вълчев с горещи подробности за починалите учителки и ще бъдат ли затваряни училищата

на 27.10.2020
76686
0
Образователният министър Вълчев с горещи подробности за починалите учителки и ще бъдат ли затваряни училищата
Автор: ПИК
27.10.2020
0
76686

"Съболезнования към близките, дори работя със съпруга на една от починалите учителки", заяви образователния министър Красимир Вълчев по повод последната трагедия сдвете починали учителки. Той допълни, че към момента има около 450 заразени учители и системата не е изолирана от това, което се случва в страната.

На въпрос как ще се справят с това, че голяма част от учителите са в болничен, защото имат хронични заболявания и се страхуват, Вълчев заяви, че когато има молба за отпуска тя са одобрява, а целта е да има максимално присъствено обучение.

За новата заповед, която дава възможност на директорите сами да преценяват дали да преминават в дистанционно обучение, Вълчев заяви, че най-лесно е да се затворят училиката, но са избрали да пощадят психиката на децата и родителите.

"Много по-грешно е да вземем централно решение. Миналата седмица имахме проблем в Търговище и от там дойде това решение. Имаме прагови стойности и, ако 15 процента от учениците отстъстват заради коронавирус в паралелка, то училището се затваря", категоричен бе Вълчев и уточни, че има места където трябва да се действа локално.

Образователния министър заяви, че преобладаващото решение е да има присъствено обучение. "Целта е да затворим само там където има проблем. В момента се въздържаме да затворим централно училищата", допълни още Вълчев пред Нова телевизия и заяви, че няма форлума, която правилно да компенсира правото на образование със здравето.

"Всяко едно решение ние го потвърждаваме и не може да не отчитаме местните фактори. Училищата не са задължени да вземат решения за затваряне и областните щабове също участват в тези решения", допълни още Вълчев.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22332
архив

От колко време си женен Иване ?
- Ами от 46 години.
Еха а кога беше най-щастливия момент в живота ти ?
- Преди 47 години.

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x