Образователният министър Красимир Вълчев пред ПИК: Нулева година няма да има! Изпитите ще бъдат отложени

Интервю

Образователният министър Красимир Вълчев пред ПИК: Нулева година няма да има! Изпитите ще бъдат отложени

57661
на 01.04.2020
Образователният министър Красимир Вълчев пред ПИК: Нулева година няма да има! Изпитите ще бъдат отложени

Ще бъде ли обявена нулева година за учебните заведения, след като стана ясно, че извънредното положение ще бъде удължено до 13 май, какво ще се случи с изпитите и кандидатстването на ученици и студенти? Тези горещи въпроси зададе ПИК на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. 

препоръчано

С него разговаря Гергана Ингилизова

- Министър Вълчев, търсим ви във връзка с новината от днес, че правителството иска парламентът да гласува удължаване на извънредното положение до 13 май. Как ще се отрази това на образованието?

- Ще се наложи смяна на датите на изпитите и те ще бъдат отложени във времето. Допълнително ще уточним кога ще бъде това, след като съгласуваме с всички. В конферентна връзка съм с висшите училища и те вече имат подготовка за отлагане на кампаниите.  Утре сутрин ще дадем специален брифинг, на който ще обявим всички подробности.

- Обмисляте ли все пак обявяване на нулева година?

- Не, не сме обсъждали този вариант.

- Имаме сигнали за проблеми с дистанционното обучение в много училища и ако при това положение децата не усвояват учебния материал, как ще продължат напред?

- Напълно няма как да се замести присъствената форма. Присъственият контакт с учителите е различен и не можем да очакваме, че всичко е перфектно. Ние стартирахме с онлайн обучението съвсем неочаквано и е нормално да няма пълна подготовка в цялата страна.

То има проблеми и при присъственото обучение. С не малка част от децата има проблеми и с ходенето на училище. И дори да присъстват, това не означава, че усвояват ефективно знания. Проблеми има и ще трябва да има компенсиране в края на годината. Това обаче е на малко места, така че компенсация ще се налага съвсем ограничено. На повечето места дистанционното обучение върви добре.

Смятаме, че до момента е преодоляно изоставането с някои упражнения и като цяло електронното обучение стартира добре. На повечето места вече започнаха и с усвояването на нов материал.

Да се говори общо, разбира се, не винаги е правилно. Но ние имаме в системата над 700 ученици, които и при присъствена форма имат проблеми.

- Особено е сериозно в провинцията, където и учители, и ученици често нямат интернет и техника, как се справят? Имаме сигнали, че се налага учители да ходят по домовете и лично да предават на родителите какъв материал трябва да се вземе през седмицата. Някои учители също нямат интернет.

-  Не можем да осигурим интернет на всички. Учителите в момента не са проблем, тъй като малка част от тях нямат устройства или интернет и ние вече събрахме информация за тези, които нямат. На други са раздадени наличните в училищата, както и техника от министерството.

Проблемите са най-вече при учениците, особено в обособените квартали, които са от уязвими групи. Затова мобилните оператори започнаха изграждането на уайфай точки, за да може на места, където родителите имат мобилен интернет и им е свършил трафика, децата да имат достъп до интернет. Тези деца нямат компютри или таблети, но имат телефони. Затова препоръчахме на родителите да се ползва и асинхронна форма на обучение – да се възлагат задачи и проекти. Когато има възможност, разбира се, се прави синхронно обучение, в което всички участват.

- Платените платформи за обяснение на уроците бяха безплатни в първите седмици на извънредното обучение, но сега са отново платени. Има ли вариант министерството да проведе разговори, така че тя да е достъпна и да подпомага дистанционното обучение.

- Ние не можем да сключваме договори с тях. Има и други образователни ресурси. Много от тях са отворени, така че родителите могат да се насочат към тях. Когато става дума за частни субекти и големи суми, трябва да се минава през обществени поръчки и това на този етап не може да се случи.

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това