Вход
София
Времето в София 11 o C

ОГЛУШИТЕЛНА ТИШИНА! Нинова готви софри за "изборната победа", лицата на БСП замлъкнаха от срам и покруса

ОГЛУШИТЕЛНА ТИШИНА! Нинова готви софри за "изборната победа", лицата на БСП замлъкнаха от срам и покруса

на 08.11.2019
192338
44
ОГЛУШИТЕЛНА ТИШИНА! Нинова готви софри за "изборната победа", лицата на БСП замлъкнаха от срам и покруса
Автор: ПИК
08.11.2019
44
192338

Вместо пленум, на който да бъдат обсъдени съсипващите за БСП резултати от приключилите местни избори, утре социалисти от страната ще бъдат привикани от Корнелия Нинова на "парадни мероприятия". Става дума за банкети с хапване и пийване, на които изкуствено ще се помпи самочувствието на няколкото кметове и обидно малкото общински съветници на левицата.

Същевременно експерти от вътрешната опозиция на "Позитано" 20 вече са готови с детайлен анализ за случилото се на 27 октомври и 3 ноември. До часаве официалният документ ще бъде внесен в деловодството на „Позитано“ 20. И въпреки че знакови лица като Михаил Миков, Антон Кутев, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов отказват да коментират в прав текст и мълчат от срам и покруса, в него се говори категорично за много лошото представяна на БСП. Според анализа сега социалистите имат 57 кметове при 60 по времето на Миков – 2015 година. Единствената разлика е, че сега са спечелени четири областни града. Загубен обаче е Асеновград, който като община и население е по-голям от Разград и Благоевград.

Анализът прави разрез и по отношение на броя съветници. През 2015 година, която всички в БСП приемат за най-лоша, има 930 срещу 1006 съветници сега. Задачата, която е била поставена от Националния съвет, обаче е за 30 процента ръст. Т.е. броят на съветниците социалисти е трябвало да бъде 1200. Това категорично не е изпълнено. Не е изпълнена и спуснатата за кметове квота. Така поставените от Националния съвет през юли задачи не са изпълнени в пълна степен.

Най-тежкото според анализа поражение е това, че в седем области няма нито един червен кмет. А в други седем области има избран само по един кмет. Това означава, че в 50% от областите на България БСП липсва. Има рязко стесняване на географията на социалистическото представителство.

Категорично и безспорно се отчита, че Бойко Борисов е победителят в тези избори и това не подлежи на коментар. Въпросът според анализа е, че БСП няма нито крачка напред в сравнение с 2015 година.

Нинова не можела да каже, че е сразена, като използвала за алиби Русе, Благоевград и Перник. Истината обаче била, че БСП има устойчив спад на подкрепата за партията, точно след като тя е станала председател. От 980 000 гласа за президента, през 920 000 на парламентарните избори, до 475 000 за европейските избори и 432 000 сега в местните – е зловещата статистика. Освен това, спрямо изборите от 2015 година ръстът е от едва 42 000 гласа, като 39 000 от тях са в Русе и София и 2300 гласа – в цялата страна.

Политическите изводи на вътрешната за БСП опозиция отчитат още, че ДПС също разширява географията си. Социалистите категорично губят избори в турските общини, а ДПС печелят от българските. ДПС е с 47 кметове и има 916 съветници от тези избори, като те все повече се превръщат в национална партия въпреки етническото си облекло, докато БСП – с отсъствието си от седем големи области, при това без нито един кмет в Старозагорска, Хасковска, Търговищка, Силистренска, Врачанска област, все повече заприличва на регионална партия, е друга тежка констатация от анализа.

Документът обаче отчита изключително високия резултат на Мая Манолова в София. Заслугата за това се приписва на Калоян Паргов и градската организация, както и  на нея самата. Въпреки че Манолова е била в ролята на независим граждански кандидат, е успяла да увеличи и подкрепата за БСП, израз на което е броят на червените съветници в столицата. Всъщност в София БСП има най-доброто представяне за България въобще. То е по-добро дори от Русе, пише в анализа.

При все това автентичните социалисти нямат обяснение за политическия разврат и похожденията на Манолова от волуешката "уйдурма" до леговищата на либерастичната градска десница. Хората от вътрешната опозиция правят уговорката, че Манолова трябва да бъде оставена сама да реши какво ще бъде политическото и бъдеще. Те отчитат обаче, че заради уставно ограничение, дори днес да се върне в БСП, може да претендира за поста на Нинова едва след година – което е след май, когато трябва да се състои червен изборен конгрес.

При все това на 16 ноември опозиционерите най-вероятно ще подкрепят елиминирания лично от Нинова шефа социалистите във Варна Борислав Гуцанов, който е категоричен, че ще иска оставката на примата от „Позитано“ 20. Със сигурност ще се търси отговорност както от Нинова, така и от заместника и Кирил Добрев, твърдят източниците на ПИК от Националния съвет в режим на оглушителна за аудиторията публична тишина.            

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34636
архив

Най-добрата диета - ядеш каквото ти се яде, когато си поискаш и колкото си искаш. Вярно, не се отслабва, но затова пък ти е приятно да я спазваш.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x