Огнян Минчев: Дребни политически рекетьорчета ще искат максимално висока цена, за да дадат подкрепа за ГЕРБ и ДПС

Епицентър

Огнян Минчев: Дребни политически рекетьорчета ще искат максимално висока цена, за да дадат подкрепа за ГЕРБ и ДПС

116647
на 27.06.2024
Огнян Минчев: Дребни политически рекетьорчета ще искат максимално висока цена, за да дадат подкрепа за ГЕРБ и ДПС
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Настоящият кръг на политическата криза не е нещо инцидентно, той продължава целия  процес на затъване на държавата, който започна с протестите през 2020 г.

препоръчано

Това заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него "този тип протести не може да бъде безкраен във времето": "Не може да бъде постоянен спътник на политическия процес, защото има нормални форми на отношения между гражданите и държавата и когато те ерозират, идва ред на радикалните форми на граждански протест. Енергията на този цикъл протести се изчерпа с времето. Освен това българското общество има сериозни демографски проблеми, които още повече редуцират потенциала за една подобна гражданска активност".

"Преди да говорим за ППДБ, чийто резултат е наполовина от преди една година, трябва да говорим за това, че няма политическа партия, която да не е наказана на тези избори. Системата на българската парламентарна република може да бъде в добро състояние, когато нейните основания са много по-ясно изразени", отбеляза политологът. 

"През последните години имаме постоянни опити от страна на президента и неговия щаб за рекламиране на т.нар. президентска република. На мен лично ми се струва, че крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако подобен вариант - президентска партия се случи в България", коментира още Минчев.

И даде пример за "президентските републики" в Сърбия и Русия. 

Според Огнян Минчев са нужни нови политически сили или обновени политически платформи, които да се обърнат по гражданите по начин, който да създаде едно по-високо доверие към техните опити да получат мандат за управление на държавата: "Колкото повече се задълбочава политическата криза, толкова е по-трудно да се появят политически алтернативи. Партиите на статуквото, които са си разчертали територията на държавата и са навлезли в корпоративния контрол на обществото, затварят порочния кръг, играейки ролята на коалиционни партньори".

Политологът видя "дълбок разпад" в традиционното ляво и "много хилави, неубедителни предложения за създаване на някакви алтернативни левици. Лявата ситуация не произвежда ляв проект. Аналогична е ситуацията вдясно". Минчев допълни, че "делегитимацията на политическата система е предпоставка за политическа криза".

Запитан какво правителство трябва да се сформира - политическо или експертно, той заяви: "Сега всички плащат сметката - ППДБ че паднаха наполовина от избирателите си, ГЕРБ и ДПС - че се намират в дълбока политическа изолация. Те ще направят правителство само ако успеят да се споразумеят по някакъв начин с кръга от по-малки партии. Този външен кръг от дребни политически рекетьорчета ще искат максимално висока цена за това да дадат подкрепа и допълнително ще ерозират и без това ерозиралата подкрепа за партиите на статуквото ГЕРБ и ДПС".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК