Вход
София
Времето в София 24 o C

ОГРОМНА ПОЧИТ: Честваме един от най-ярките християнски писатели, наречен Философ заради живота си

ОГРОМНА ПОЧИТ: Честваме един от най-ярките християнски писатели, наречен Философ заради живота си

на 01.06.2020
11527
0
ОГРОМНА ПОЧИТ: Честваме един от най-ярките християнски писатели, наречен Философ заради живота си
01.06.2020
0
11527

Свети мъченик Юстин Философ (ок. 105 - ок.165/7) -  раннохристиянски богослов и философ, отец на Църквата, един от първите и най-ярките християнски писатели-апологети. Роден в Сирия, в семейството на гръцки колонист, принадлежащ към състоятелната провинциялна аристокрация, което позволило да получи добро образование.

В своите търсения на истината и смисъла на живота св. Юстин преминал последователно през философията на стоиците, перипатетиците, питагорейците и неоплатониците. Възгледите му били изградени върху вярата, че "разумът господства над всичко".

Повратно събитие в неговата духовно развитие била срещата с непознат старец, която способствала за обръщането на св. Юстин в християнството. Старецът изказал мисълта, че "любителят на думите" е "филолог", "софист", а не философ, докато истинският "любител на мъдростта" е "любител на делото", т.е. човек, за когото заветите на Писанията са ръководство за действие.

Около 133 година св. Юстин приел Свето кръщение и продължил заниманията си с любомъдрие, но този път напълно убеден, че християнството е истинната философия ("Христос-Логос и Истината-Логос са тъждествени"). В Рим св. Юстин създал първата християнска философска школа и продължил да носи облеклото на тогавашните философи до края на живота си (дотогава мнозина смятали, че в Христа вярват само необразованите). Сред учениците му бил и Тациан (Tatian), който по-късно го нарекъл "достоен за всяко изумление".

Основни съчинения: на св. Юстин са "Против всички ереси", "Лирник", "Първа и втора апология" в защита на християните до императора (150 и 162 г.), философско-богословския "Разговор с Трифон-иудея", а също "Против Маркион" (съхранени са само фрагменти), "Към елините", "Изобличение", "За божественото единодържавие" (не е съхранено). Той формулирал редица догматически въпроси от учението на Църквата и трудовете му са голям принос в развитието на апофатическото богословие. Участвал в различни диспути (исторически са доказани победата на св. Юстин над циника Крискент и други езически философи).

Придържал се към това направление в патристиката, което търсело синтез на християнските ценности и античните идеали за разума и се опитал да използва гръцкото философско наследство за разкриване на християнското вероучение. Според оценката на Евсевий "За божественото единодържавие" се състои "не само от нашето Писание, но и по елинските книги".

По клеветнически донос на Крискент, св. Юстин и шест от учениците му били заловени, мъчени и умъртвени по времето на император Марк Аврелий. Знаменитата проповед на св. Юстин в съда за ипостасната Истина-Христос и неговата смърт доказали, че той не е бил "филолог", а философ - в най-възвишения смисъл на думата.

Църквата почита св. Юстин на 1 юни като "небесен покровител на рода на философите и всички, търсещи истината".

Сподели:
свързани новини
СИЛНА ВЯРА: Честваме двама светци, разпнати на кръст като Христос СИЛНА ВЯРА: Честваме двама светци, разпнати на кръст като Христос
Свeти мъченици Евтропий, Клеоник и Василиск Амасийски...
на 03.03.2020
СИЛНА ВЯРА: Разпънали тези двама светци на кръст и станало страшно чудо СИЛНА ВЯРА: Разпънали тези двама светци на кръст и станало страшно чудо
Свети мъченици Тимотей и Мавра - при гонението на...
на 03.05.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 7629
архив

- Бабо... аз съм гей! - Тия не ядяха месо... нали така?! - Не, бабо... Спя с други мъже.. - А, добре... Трябва да се яде месо!

няма нови новини
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
сега
2793
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! СДВР с горещи разкрития за снощните вандалства в София - гледайте НА ЖИВО!
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Раците да не пътуват, Лъвовете да са въздържани в емоциите си, Стрелците да не разчитат на късмета си
x