Одрин гледа за пръв път цял оперен спектакъл благодарение на Старозагорската опера и "Мадам Бътерфрай"

EU2018BG

Одрин гледа за пръв път цял оперен спектакъл благодарение на Старозагорската опера и "Мадам Бътерфрай"

35604
на 27.04.2018
Одрин гледа за пръв път цял оперен спектакъл благодарение на Старозагорската опера и Мадам Бътерфрай
Автор:   ПИК

 Дължавната опера в Стара Загора за пръв път представи цялостен оперен спектакъл в историята на Тракийския регион на Турция в рамките на инициативите във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС на 25 април 2018 г. Културното събитие бе организирано от на Генералното консулство на България в Одрин начело с Васил Вълчев. Домакини на проявата бяха областният управител на Одрин г-н Гюнай Йоздемир и ректорът на Тракийския университет в Одрин г-н Ерхан Табакоглу.

препоръчано

Солистите, хора и оркестъра на Държавна опера Стара Загора със своята постановка „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. Идеята за това голямо културно събитие за града и региона дойде по време на посещението в Одрин в края на 2016 година на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, който в момента е председател на парламентарната комисия по култура и туризъм. За спектакъла в Одрин Старозагорската опера пристигна с трупа от над 120 изпълнители – музиканти, певци, балетисти и др.

Гости на постановката от България бяха заместник-министърът на културата г-н Румен Димитров, съветникът на министъра на културата г-н Венцислав Велев, областните управители на Разград, Пловдив, Бургас, Хасково, Ямбол и Търговище, представители на местната власт. Сред турските гости бяха и останалите двама областни управители от региона – на Къркларели и на Текирда, както и кметовете и заместник-кметовете на Одрин, Чорлу, Къркларели, Текирда, Узункюпрю, Люлебургаз и др. Сред близо седемстотинте зрители бяха и гръцкият консул в Одрин Сотирия Теохариди, генералният консул на Малта в Истанбул Франклин Акилина, ръководствата и членове на търговските палати на Одрин и на Стара Загора, представители на политическото, военното, полицейското ръководство на гр. Одрин и областта, председателят на Адвокатската камара на Одрин, главният прокурор на областта и много други, както и много граждани. Ротари клуб Мимар Синан Одрин имаше отговорност за разпространение на поканите за спектакъла, които бяха изчерпани още в началото на публичното им оповестяване.

На особено внимание сред гостите се радваше ректорът на УниБИТ проф. д-р Стоян Денчев, който е единственият българин, обявен за почетен гражданин на турски град. Проф. Денчев бе удостоен с признанието за Одрин преди 2 години заради изключителните му заслуги за сътрудничество в областта на ообразованието и култуурата.

Гостите на спектакъла бяха поздравени от директора на Държавна опера Стара Загора г-н Огнян Драганов, генералния консул на Р. България в Одрин г-н Васил Вълчев, заместник-министъра на културата г-н Румен Димитров и областният управител на Одрин г-н Гюнай Йоздемир. След края на спектакъла цветя от името на генералния консул на Р. България в Одрин поднесоха деца от групата за народни танци от читалището към българската църква „Св. Георги“, облечени в традиционни тракийски носии.

Преди представлението областният управител на Одрин посрещна в сградата на областната администрация заместник-министър Румен Димитров и областните управители от България. На срещата беше изказано задоволство от положителното развитие на отношенията между двете държави, от ползотворните връзки между областните администрации не само от граничните до Турция региони в България, от задълбочаването на културните, образователните, търговските и социалните контакти между гражданите и институциите от граничните райони. Г-н Гюнай Йоздемир изказа благодарност за организацията на такова изключително значимо културно събитие в Одрин, като постановката на операта „Мадам Бътерфлай“. На срещата присъства и генералният консул на Р. България в Одрин г-н Васил Вълчев.

Сподели:
Бомба x
Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 293
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това