ОЛАФ с акция в канцеларията на ФРОНТЕКС

Европа

ОЛАФ с акция в канцеларията на ФРОНТЕКС

5162
на 14.01.2021
ОЛАФ с акция в канцеларията на ФРОНТЕКС
Автор:   ПИК

Надзорният орган на ЕС за борба с измамите, OLAF, проведе обиски в офисите на изпълнителния директор на европейската гранична служба ФРОНТЕКС Фабрис Леджери, както и на неговия ръководител на кабинета Тибаулд де Ла Хайе Юселин, като част от разследване на твърдения за отблъскване на мигранти, се разбира от документ, получен от Kathimerini.

препоръчано

Както твърди авторът на документа, който познава вътрешната работа на Frontex, Леджери „активно се съпротивляваше” на набирането на необходимите 40 служители, отговарящи за основните права, предвидени в регламента на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана, отговаряйки често въпроси от персонала на агенцията в началото на 2020 г., че „това не е приоритет“.

В допълнение, авторът заявява, че изпълнителният директор „многократно е давал на персонала ясно да разбере, че „ФРОНТЕКС не е скъпа спасителна служба“, а служителите в операциите са били накарани да разберат, че„ докладването на откази за влизане в европейски води, включващи персонал на ФРОНТЕКС, не е път към популярност или издигане“ в рамките на агенцията.

В същото време докладването на такива случаи е „умишлено централизирано, за да бъде бавно, тромаво и много дискретно“, според същия документ.

Авторът също така обвинява главния изпълнителен директор на ФРОНТЕКС, че отговаря за „комично некомпетентен“ отдел за човешки ресурси, който през октомври миналата година заяви на 400 кандидати, че са били наети за постоянния корпус на агенцията (първата униформена служба за правоприлагане в Европа), само за да се оттегли офертите за работа на следващия ден.

В същото време се съобщава, че не е предвидено новите гранични служители законно да излизат с огнестрелни оръжия извън границите на ЕС.

На въпрос на Kathimerini във вторник дали Леджери продължава да се ползва с доверието на Европейската комисия, говорител се отказа да коментира, изразявайки увереност, че всички повдигнати въпроси ще бъдат решени със сътрудничеството както на изпълнителния директор, така и на борда на директорите на ФРОНТЕКС.

Както ОЛАФ, така и ФРОНТЕКС потвърдиха, че разследването е в ход. „ОЛАФ може да потвърди, че е започнал разследване по отношение на ФРОНТЕКС. Тъй като обаче тече разследване, ОЛАФ не може да дава допълнителни коментари“, заявиха от пресцентъра на службата пред гръцкото издание.

В изказване в Европейския парламент през декември 2020 г. Леджери отхвърли съобщенията в медиите, че служители на ФРОНТЕКС са участвали в отблъсквания на мигранти, аргументирайки се, че „не сме намерили доказателства“ за подобни инциденти.

Партията на европейските социалисти обаче призова за оставката му, докато Зелените поискаха разследване от Европейския парламент.

Граничната агенция на ЕС също води собствено разследване на твърденията.

Сподели:
Бомба x
Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 34
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това