ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В България страна слънчогледовото олио е много популярно заради неговия неутрален вкус. Въпреки това, не е здравословна опция.
Дори най-добрите диетични храни не могат да ни помогнат да отслабнем, ако са произведени с помощта на слънчогледовото олио. Следователно, дори това растително масло да е евтино, в дългосрочен план е по-изгодно да използвате по-здравословно.
Ето ги и петте от най-добри заместители:
1. Зехтин
Зехтинът предотвратява атеросклерозата и подобрява текстурата на кожата. Той може да се използва за печене или пържене. Има уникален вкус, който го прави идеален за подправяне на салати, особено ако се комбинира с прясно изцеден сок от лимон.
2. Канолово масло
Каноловото масло регулира нивата на холестерол, подпомага усвояването на витамин A и е чудесен антиоксидант. То няма силен вкус, така че може да се използва вместо олио.
3. Масло от тиквено семе
Тъй като има много силен и неповторим вкус, маслото от тиквено семе се препоръчва най-вече за по-прости салати. Не е необходимо да добавяте много подправки към него, тъй като е достатъчно наситено само по себе си. Маслото от тиквено семе оказва благоприятен ефект при проблеми с простатата и облекчава симптомите на менопауза.
4. Масло от гроздови семена
То също има силен вкус, така че се препоръчва предимно за овкусяване на салати. И все пак, ако не го харесвате, може да го използвате за готвене на месни продукти, защото това масло оставя най-малко количество остатъци при изгаряне. Неговата редовна консумация подобрява зрението.
5. Кокосово масло
То е идеално за пържене на панирано месо и бланширани картофи, защото дори и да има високо съдържание на мазнини, те се трансформират в енергия за кратко време, след като попаднат в храносмилателната система. За разлика от нерафинираното, рафинираното има неутрален аромат. Лауриновата киселина, която може да се намери само в кокосовото масло, с изключение на кърмата, превръща този хранителен продукт в чудесно средство за насърчаване на имунитета.


