Вход
София
Времето в София 11 o C

Омбудсманът Диана Ковачева за дома на ужасите в Горско Косово: Шокирани сме, че половината болни в дома са починали за 1 година

Омбудсманът Диана Ковачева за дома на ужасите в Горско Косово: Шокирани сме, че половината болни в дома са починали за 1 година

на 03.01.2020
12853
16
Омбудсманът Диана Ковачева за дома на ужасите в Горско Косово: Шокирани сме, че половината болни в дома са починали за 1 година
Автор: ПИК
03.01.2020
16
12853

Омбудсманът Диана Ковачева коментира условията в Дома за хора с деменция, за който подаде сигнал и се извършва проверка от прокуратурата.

Нашата проверка установи пренаселеност на дома, което значи, че няма условия за толкова хора в една стая - настанени са по 6 души в стая. Видя се, че масите за хранене са в коридора, че има само един душ за 57 човека и с две тоалетни. Не мисля, че това са добри условия и че на тези хора може да се прави рехабилитация. Това коментира пред бТВ омбудсманът Диана Ковачева, която подаде сигнал за 24 смъртни случая само за месец в Дом за хора с деменции. 

Ужаси ни това, че има толкова голяма смъртност. Да, вероятно хората са възрастни, но това не означава, че трябва да умират. За мен е по-важно да се обърне внимание за социалната услуга и да се види, че това са хора, които имат нужда от грижа. Тук не се ползват от конкретни услуги, посочи Ковачева.

Ние сме направили внезапна проверка, почти половината от хората в Горско Косово са починали, припомни тя.

Вчера стана ясно, че много хора чакат на опашка да бъдат настанени. Това означава, че трябва да се открият още такива домове и да има достатъчно площ, баня и условия, заяви още Ковачева. 

Шокира ни статистиката за миналата година, назад не сме се връщали, но наистина статистиката е тревожна. От социалния министър получихме уверение, че ще бъде направена проверка. Говорихме и за това, че липсват критерии за тази помощ, посочи още тя. 

Проверките са въпрос на преценка, но, когато става въпрос за смърт на човек, винаги трябва да се направи проверка, посочи още тя. 

Ковачева коментира и пожара в психодиспансера в столицата покрай празниците. Давате ли си сметка, че след пожара в психодиспансера, целият архив на психичноболните е изгорял, коментира тя. 

Сигналът от омбудсмана вдигна на крак социални служители и разследващи. Директорката на дома Вера Дукова призна, че материалната база е остаряла. Тя обаче отрече да има унизително отношение към пациентите. Смъртните случаи Дукова коментира с думите, че става въпрос за хора с много тежки заболявания и в преклонна възраст, които не са лекувани до момента на настаняването им в дома.

„Идва момент, в който ние сме безсилни пред природата и заболяванията им”, каза директорката на дома.

В момента домът се обитава от 57 души. За място там обикновено се чака. Списъкът е на хора от цялата страна. Настанителните заповеди се издават от дирекция „Социално подпомагане”.

По думите на личния лекар на настанените 19 души от тези 24, които са починали, са на възраст от 78 до 99 години.

След проверка през 2013 г. са издадени предписания за подобряване на материалната база в дома. За изпълнението им обаче липсвали средства.

„От предписанията от 2013 г. от осем точки са изпълнени седем. Останала е само една, която касае материалната база и личната свобода и хигиена на хората. През 2008 г. бяхме разработили проект за модернизация и разширение на дома. Получихме отказ за финансиране. Оттогава до сега търсим възможност за финансирането му. Той обаче е вече остарял и трябва да се направи нов проект”, обясни кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Социалното министерство и окръжната прокуратура във Велико Търново са се самосезирали и предстои проверка в дома.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33962
архив

На въпроса от логическия тест: – Кое от изброените е излишно: морков, лук, бентли, картоф? Седмокласничките масово отговорили: морков, лук, картоф!

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x