Омбудсманът размаха пръст на мераклиите за промени в Изборния кодекс

Акценти

Омбудсманът размаха пръст на мераклиите за промени в Изборния кодекс

100536
на 20.04.2021
Омбудсманът размаха пръст на мераклиите за промени в Изборния кодекс
Автор:   ПИК

Винаги в последния момент преди избори се променя Изборният кодекс, но остават нерешени съществени проблеми като „мъртвите души“ в избирателните списъци. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в ефира на БНТ.

препоръчано

„Препоръките са, че не бива в последните 6 месеца преди изборите да има ревизия на изборното законодателство и Изборния кодекс. Въпросите, с които аз ангажирам вниманието на народните представители, са свързани с възможността да се осигури на хората правото да упражнят своя глас.

Те не засягат съществено процеса на упражняване на вота на гражданите, но ще им дадат възможност да го направят“, посочи Ковачева.

„За съжаление винаги се случва така, че в последния момент се променя Изборният кодекс, но остават нерешени много съществени проблеми като „мъртвите души“ в избирателните списъци. Това са сериозни проблеми, които един ден трябва да бъдат решени.

Пипа се Изборният кодекс, но все остават едни проблеми, които на практика не са решени години наред.

Не знаем кога са следващите избори и не можем да кажем дали промяната ще бъде преди тях“, допълни тя.

Що се отнася до матурите, тя заяви:  Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени. 51 хиляди са учениците, които миналата година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, но не го направиха, защото бяха отменени поради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция срещу провеждането им. Министерството на образованието защо отказва да чуе гласа им.

По думите ѝ дистанционното обучение при малките ученици не върши работа, а при големите мотивацията рязко намалява. Според Диана Ковачева учебната програма не предвижда нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази ситуация.

Тя засегна и темата за домашното насилие.

"Само в последните 2 седмици са убити 2 жени, а за 12 месеца 27. Проблемът гравира и се усложнява. Миналата година 350 мъже са се обърнали за помощ, една част от тях са хора с увреждания. Трябва да отпадне системният характер при наказанията в момента, за да бъде наказан насилникът трябва да има 3 последователни регистрирани сигнала, а една жертва може да бъде убита от първия път. Личните лекари трябва да са задължени да сигнализират", отбеляза омбудсманът.

Относно новия закон за ВиК Диана Ковачева заяви, че трябва да защитава интереса на потребителите, а не на ВиК дружествата.

"Цената на водата се повишава, а качеството не мърда, това е несправедливо. Не мога да подкрепя повишаване на цената на водата. Изравнителните сметки за парно трябва да са по-ясни, нова фактура, нов формат, защото хората не могат да се защитят и да ги оспорят", каза още Диана Ковачева.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Денят е изпълнен с противоречия за Раците, безпричинна заядливост причинява проблеми на Водолеите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британски щам (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Щабът за борба с COVID-19: Ваксинирахме над 30000 на ден! Чакаме още над 400 хиляди дози. Всички новозаразени са с британски щам (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това