Вход
София
Времето в София 2 o C

ОПАСНОСТТА СЕ ВЪРНА: Нови огнища на птичи грип в Пловдивско

ОПАСНОСТТА СЕ ВЪРНА: Нови огнища на птичи грип в Пловдивско

на 06.04.2019
8621
0
ОПАСНОСТТА СЕ ВЪРНА: Нови огнища на птичи грип в Пловдивско
Автор: ПИК
06.04.2019
0
8621

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (H5) в регистриран животновъден обект в град Асеновград, община Асеновград, област Пловдив и в обект – тип лично стопанство, в село Крумово, община Родопи, област Пловдив. Пробите са потвърдени на 5 април от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Засегнатите птици в обектите са кокошки носачки. С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Със заповеди на Агенцията са определени действията за ликвидиране на огнищата с високопатогенна инфлуенца по птиците и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района.

Предстои хуманно умъртвяване и унищожаване на засегнатите птици, отглеждани в обектите, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определени са 3-километрови предпазни зони и 10-километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазните и наблюдаваните зони. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Ще се извършват клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазните зони и ще се проведе епизоотично проучване за причините, довели до заболяването.

Ще бъдат свикани областата и общинските епизоотични комисии.

Откриха ново огнище на птичи грип в Ямболско

Откриха ново огнище на птичи грип в Ямболско

Констатирано е ново огнище на птичи грип във ферма за...

на 05.04.2018

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Яйцата не са опасни за човешка консумация. Евентуалното заразяване може да случи при пряк контакт с болни птици. С цел предотвратяване вероятността за разпространяване на заболяването при други птици, БАБХ изтегля и реализираните в търговската мрежа яйца с произход фермата за кокошки носачки.

БАБХ напомня, че фуражите и суровините за тях следва да се съхраняват в закрити помещения. По този начин се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вирус.

Сподели:
свързани новини
Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско
Откриха две огнища на птичи грип в Хасковско
Българската агенция по безопасност на храните откри две...
на 19.10.2018
НАПАСТ: Откриха ​птичи грип във видинско село НАПАСТ: Откриха ​птичи грип във видинско село
Българската агенция по безопасност на храните БАБХ...
на 19.12.2018
ОПАСНО: Затоплянето на времето засили прелетната миграция и риска от птичи грип ОПАСНО: Затоплянето на времето засили прелетната миграция и риска от птичи грип
Затоплянето на времето през последните дни е засилило...
на 02.02.2019
Откриха патици с птичи грип в ловешко село Откриха патици с птичи грип в ловешко село
Българската агенция по безопасност на храните констатира...
на 15.03.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19033
архив

На гроба на застреляна мутра издигнали паметник във формата на мобилен телефон. След ден на екрана било написано: “Абонатът е извън обхват”...

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x