Вход
София
Времето в София 2 o C

ОПАСНОСТ: Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

ОПАСНОСТ: Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

на 05.10.2018
4915
0
ОПАСНОСТ: Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско
Автор: ПИК
05.10.2018
0
4915

Българската агенция по безопасност на храните е констатирала първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (птичи грип) в животновъден обект тип "лично стопанство“, намиращ се в село Манолско Конаре, община Марица, област Пловдив. Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване.

6000 птици са унищожени заради огнище на птичи грип

6000 птици са унищожени заради огнище на птичи грип

Около 6000 патици от ферма в стралджанското село Зимница,...

на 06.04.2018

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ приложи всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатото стопанство, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването.

Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

БАБХ напомня, че фуражите следва да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините за фуражи – така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени със вируса.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

Сподели:
свързани новини
ЗАРАДИ ПТИЧИ ГРИП: Изтеглят български яйца от пазара ЗАРАДИ ПТИЧИ ГРИП: Изтеглят български яйца от пазара
Изтеглят български яйца от пазара заради птичи грип. Те...
на 20.06.2018
ИЗВЪНРЕДНО! Ново огнище на птичи грип пламна в Добричко ИЗВЪНРЕДНО! Ново огнище на птичи грип пламна в Добричко
Ново огнище на птичи грип пламна в Добричко. Това става...
на 15.07.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19038
архив

Две баби си говорят на пейката пред блока: - Пък моя внук вчера хванал някакви покемони... - Тюх, да им са не види! Днешните моми срама нямат!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x