ОПАСНОСТ! Птичи грип във ферма в Северна България

Здраве

ОПАСНОСТ! Птичи грип във ферма в Северна България

9525
на 05.03.2018
ОПАСНОСТ! Птичи грип във ферма в Северна България
Автор:   ПИК

Птичи грип е установен в голяма ферма за кокошки в Северна България. Там има около 150 хиляди кокошки, съобщи БНР.

препоръчано

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ все още няма официална информация и не е обявено името на фирмата. По закон всички птици в птицефермата, където е открита заразата, трябва да бъдат унищожени, уточни председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

За протестите след умъртвяване на птици, превозвани в разрез с медицинските изисквания и заловени от митничарите на Дунав мост II, проф. Белоречков запита къде бяха "Зелените" и другите протестиращи, когато гледачите плачеха като слушаха как убиват нашите птици. Ние загубихме над половин милион патета, които бяха унищожени по най-жесток начин, и не по-малко от 200 000 кокошки. Тогава никой не ни обърна внимание, а сега тук говорим за едни болни птици, които по закон трябва да бъдат унищожени, каза той.

"Да прекарваш контрабандно птици - и то диви, е престъпление. За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората", обясни проф. Белоречков.

От птицевъдния бранш подкрепят единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и оставка на директора на Агенцията.

Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно. По мнението на експертите от БАБХ - нелегално превозваните пернати са били носители на вируса на птичи грип.

Заразата причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, а в момента в Северна България има новооткрито огнище, което ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици, уточнипроф. Димитър Белоречков.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 135
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това