Вход
София
Времето в София 7 o C

Опасно ли е готвенето с алуминиево фолио

Опасно ли е готвенето с алуминиево фолио

на 24.08.2019
24310
2
Опасно ли е готвенето с алуминиево фолио
Автор: ПИК
24.08.2019
2
24310

Алуминиево фолио присъства във всяка кухня. Ястията, приготвени в него, са едновременно сочни и меки, което се харесва на много хора.

Алуминиевото фолио лекува болка в гърба и врата

Алуминиевото фолио лекува болка в гърба и врата

Ако изпитвате болки в гърба и раменете, коленете или на...

на 27.07.2015

Замисляли ли сте се обаче дали този метод на приготвяне на храна е безвреден? Може ли да бъде опасно за здравето такъв тип готвене.

Лекарите дадоха категоричен отговор на този въпрос.

Има ли опасност?

Какво представлява фолиото, в което се пекат продуктите? Това е много тънък лист метал. Съдържа в състава си 92-99% чист алуминий.

Разбира се, алуминият не е живак, не олово и не кадмий, който може да се превърне в "бавен убиец" на човек. Независимо от това, този метал е в състояние да се натрупва в организма и да причинява различни сериозни и хронични заболявания.

Тя покрива дъска за гладене с алуминиево фолио. Причината е просто брилянтна!

Тя покрива дъска за гладене с алуминиево фолио. Причината е просто брилянтна!

 

 

Алуминиево фолио е необходимо в кухнята...

на 16.03.2016

По време на готвене във фолио във фурната, металните частици проникват в продуктите и влизат в тялото чрез храната. Съответно, колкото по-често хората ядат всякакви ястия, направени във фолио, толкова повече алуминий натрупват вътре в тях. Металът се натрупва и се превръща в причината за развитието на болести.

Колко алуминий влиза в храната?

Лекарите казват, че дневната „норма“ на алуминия, която не представлява заплаха за здравето, е 40 mg. При готвене във фурната в храната прониква средно около 400 mg. Точното количество частици, влизащи в храната, зависи от това какво се използва при печенето. Сол, подправки, оцет, олио и дори обикновена майонеза - всичко това увеличава обема на метални частици, преминаващи от фолиото към храната.

Въпреки това, не само готвенето във фолио може да бъде вредно. Дългосрочното съхранение на продуктите от алуминий също е опасно.

Колко вреден е този метал?

Лекарите и учените спорят колко вреден е алуминият и какви са последствията от натрупването му в организма в продължение на десетилетия. За първи път въпросът за опасностите от готвенето и съхранението на храната във фолио се повдига през миналия век.

Имате студени крака? Затоплете ги с… домакинско фолио

Имате студени крака? Затоплете ги с… домакинско фолио

Мнозина страдат от студени пръсти на крайниците. А и...

на 04.02.2017

Последните проучвания в тази област убедително доказват, че използването на алуминиево фолио допринася за появата и развитието на: нервност, депресивни състояния, влошаване на мисловните процеси и паметта, патологични промени в белите дробове, онкологични заболявания, образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур, метаболитни нарушения, особено фосфор и калций.

Установена е и пряка връзка между натрупването на алуминий в тялото и болестите на Паркинсон и Алцхаймер.

Без съмнение, не трябва редовно да ядете ястия, приготвени в алуминиево фолио. Също така трябва да откажете да съхранявате различни продукти в него.

Например, варено или пържено пиле, свинско месо, запечено със зеленчуци - тези храни няма да загубят своята сочност и мекота, ако се съхраняват в емайлирани или стъклени тави с капаци. Що се отнася до директното приготвяне на ястия във фурни, алуминиевото фолио може да бъде напълно заменено с форми от термоустойчиво стъкло или хартиени торбички за печене.

Тези материали по никакъв начин не влияят на баланса на микроелементите в продуктите, а резултатът от приготвянето по никакъв начин не отстъпва на вкуса на ястията, получени в листа от фолио

Сподели:
свързани новини
Увивайте във фолио ключа за колата. Ако не вярвате - агент от ФБР обяснява защо Увивайте във фолио ключа за колата. Ако не вярвате - агент от ФБР обяснява защо
Много нови модели автомобили имат невероятната функция:...
на 23.01.2019
Напиши коментар »
(2)
1
абе месото вредно,алкохола,цигарите...сега и фолиото..ами тогава да ядем райграс и да се наредим на опашка за рая!
2
Къди ги изнамерихте тези "метални частици"???? Става дума за алуминиеви йони, които в незначителна степен преминават в храната. Колкото е по-кисел разтворът (лимони, домати и пр.), толкова повече алуминиеви йони преминават. Още малко ще кажете, че ще ги изстъргваме от храната...Никакви метални частици!!! Като превеждате или преписвате, поне дайте на някой що годе компетентен химик да ви прочете глупостите!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 14965
архив

- Колега, вие май не сте бил в казарма?
- Не, професоре, а ще може ли да изтегля друг билет?

няма нови новини
Днес: 262
hot
най-четени новини в момента
сега
2947
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Борисов се срещна с Мицотакис в Солун. Ето за какво говориха
x
Знаете ли всичко за котките? Персите печелили войни с тях, ето защо изпитват ужас да им режат ноктите
x