ОПАСНО: Румъния пуска берачи на аспержи да напуснат страната

Балкани

ОПАСНО: Румъния пуска берачи на аспержи да напуснат страната

13821
на 06.04.2020
ОПАСНО: Румъния пуска берачи на аспержи да напуснат страната
Автор:   ПИК

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от Ковид-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух, съобщи министърът на вътрешните работи Марчел Вела, цитиран от ДПА и БТА.

Това решение е облекчение за германските фермери, които спешно се нуждаят от работници за реколтата от аспержи, отбелязва германската агенция. В миналото така обичаните от германците бели аспержи се събираха от румънци, припомня ДПА. Министрите на вътрешните работи и на земеделието на Германия решиха в четвъртък в страната да бъдат докарани при строги условия през април и май 80 000 земеделски работници от чужбина.

Министърът на вътрешните работи на Румъния уточни обаче, че изключението от забраната за пътуване не важи за румънски медицински кадри.

Неотдавна Австрия поиска от Букурещ да позволи на медицински сестри да напуснат страната въпреки острия недостиг на лекари и сестри в самата Румъния. Много професионалисти в Румъния отказват да работят, защото се страхуват за своето здраве и това на своите близки и на пациентите поради липсата на защитно оборудване, отбелязва ДПА.

Румъния прекъсна полетите с много страни заради риска от разпространение на новия коронавирус. Пътуванията с автомобил до Западна Европа са невъзможни, защото Унгария затвори границите си.

До момента в Румъния от Ковид-19 са починали 148 души, а заразените са над 3800, съобщава информационният сайт Зиаре. Спад е регистриран в броя на новите потвърдени случаи през последното денонощие, съобщава в. "Адевърул".

През последните 24 часа са регистрирани 251 нови случаи на болестта, с което общият брой на заразените достигна 3864. Това е спад спрямо последните два дни, през които се регистрираха съответно по нови 430 и 445 случая на денонощие.

препоръчано
Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получават втора ваксина срещу COVID-19 - НА ЖИВО
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това