Вход
София
Времето в София 13 o C

ОПГ "ДОНДУКОВ" 2: Целият екип на Румен Радев оплетен в афери - ето кой съветник за какво има да отговаря пред прокуратурата (ОБЗОР)

ОПГ "ДОНДУКОВ" 2: Целият екип на Румен Радев оплетен в афери - ето кой съветник за какво има да отговаря пред прокуратурата (ОБЗОР)

на 29.06.2020
206322
0
ОПГ "ДОНДУКОВ" 2: Целият екип на Румен Радев оплетен в афери - ето кой съветник за какво има да отговаря пред прокуратурата (ОБЗОР)
Автор: ПИК
29.06.2020
0
206322

Почти целият екип на Румен Радев се оказва едно голямо ОПГ.

Май не остана съветник на президента или секретар, който да е останал чист и да не е оплетен в афери и далавери. Съмнителни обществени поръчки за милиони левове, проверки от ОЛАФ, източване на данни, хора с криминални регистрации, връзки с обвиняеми бизнесмени и още, и още.

В агенция ПИК от години разкриваме истината за Румен Радев и екипа му, и то не за друго, а защото бившият пилот призова за повече светлина. Ние му я поднасяме.

Ето и едни от най-знаковите му секретари и съветници, които прокуратурата определено има за какво да разпита, ако вече не го и прави. Обзорът ни е представителната извадка за доверените хора на Румен Радев и начинът на действие на екипа му.

Николай Копринков

Николай Копринков е секретар по вътрешната политика на Румен Радев. Преди да попадне на тази престижна позиция на „Дондуков 2“, Копринков е съдружник и управител във фирма "Дийонима“.

Предвид на неговата позиция като кмет на село Труд, а след това и като секретар на президента, той формално напуска фирмата. Там обаче остава да се разпорежда неговата майка – Диана Руменова Копринкова.

В края на миналата година фирма "Дийонима“ решава да построи "Сграда за търговия, услуги и складови дейности”.

Проектът предвижда нова сграда на един етаж с необходимите към нея обслужващи помещения. Сградата ще бъде с пет магазина за промишлени стоки с обща застроена площ около 410 кв.м. и склад за съхранение на препарати за растителна защита с площ 390 кв.м.

Интересният детайл е, че имот № 73242.501.10, кв.1 по плана на село Труд, община Марица, предмет на инвестиционното предложение, е в границите на защитена зона BG0000444 "Река Пясъчник” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, приета от МС с Решение № 122/02.03.2007 г.

В инвестиционното предложение на фирмата се твърди, че в склада няма да се извършва разливане, преопаковане, разфасоване и продажба на препарати. Отпадъчните битови и производствени води ще се отвеждат в септична яма, а не в канализационна система. Това представлява сериозна заплаха за просмукване на отрови в подпочвените води, а присъствието на имота, на който ще се изгради този 800 кв.м комплекс в защитена зона, е изключително скандално.

Още по-скандално е, че с Решение № ПВ–170–ПР/22.12.2016 год. РИОСВ-Пловдив решава, че не е необходимо да се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение.

Стефан Янев

Стефан Янев е едно от знаковите лица сред съветниците на Радев, като ресора му е отбрана. Янев беше и служебен министър на отбраната, когато Радев еднолично управляваше държавата. Както и при другите му отрочета, така и тук по време на служебното правителство са се извършвали доста съмнителни обществени поръчки.  

Най-скандалната намеса лъсва в стенограма от Съвет по отбраната, на който експертите се събират да обсъждат важен доклад за армията. След като той е бил изготвен от експертния състав на трите вида български войски, е предаден съответно на министър Янев, който да го разгледа в Съвета по отбрана, както и на Радев – да се запознае с него. Вместо просто да го прегледа обаче, явно президентът е решил да направи по свое усмотрение доста промени и праща на Съвета по отбрана съветника си полк. о.р. Илия Милушев.

Място на заседанията обичайно имат само висши военни и ръководството на МО, но въпреки това той е допуснат, уж само като слушател.

Милушев не просто е присъствал като представител на президента на въпросния съвет, а директно е диктувал как да бъде променена по-голямата част от изложението. 

Именно съветникът по отбраната на Радев, изпратен напук на правилата от президентството да участва в съвета и допуснат от Янев, настояваше за добавянето и на най-скандалната фраза – че българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета.

Ако текстът бе приет в този вид, би означавало, че генералите и висшият армейски състав трябва да бъдат изправени на военен съд, защото не изпълняват задълженията си по конституция. Именно за това впоследствие бе променено от експертите на министър Каракачанов, който се съобрази с първоначалните и оригинални изводи на военните, вместо като Радев да ги променя по свое желание с политически цели.

Друг скандал с участието на Янев е опитът му да приземи военно-транспортните самолети „Спартан“. Самият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов алармира за това. Причината е липса на подписан договор за логистична поддръжка на самолетите. Това е трябвало да стане времето на служебното правителство, излъчено от президента Румен Радев, и по-точно под ръководството на служебния министър на отбраната Стефан Янев.

Илия Милушев

Илия Милушев е знаков съветник на Радев и негов близък приятел. Само преди дни, както медията ни съобщи, Милушев е бил викан на разпит в прокуратурата. Според източниците на ПИК той е викан на разпит не по разследването за търговия с влияние, по което са замесени секретарят Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков, а по друго производство.

То се водело във Военно-окръжна прокуратура, където е бил привикан Милушев. Няма яснота обаче дали той е човекът, чийто телефон е конфискуван от разследващите за снемане на доказателства. И други секретари, съветници и хора от апарата на "Дондуков" 2 обаче са давали сведения и били викани поред.

В разследване на медията ни още преди година разкрихме, че съветникът по отбраната Радев - полковник Илия Милушев, е бил арестуван за купуване на гласове през 2011 г. Има и криминална регистрация. Информацията ни бе потвърдена от МВР. Тя е отразена публично и в серия медийни публикации от онзи период.

Става дума за местните избори през октомври 2011 г., когато Милушев е кандидат за общински съветник от РЗС и кандидат-кмет на район "Младост" от партията на Яне Янев.

На 22 октомври вечерта Илия Милушев е задържан в столичното 5-о РПУ. Срещу него има подадени жалби от столичани, на които той е предлагал листи, в които е трябвало да попълни данните на петима души, желаещи да гласуват за кандидати за определена от него партия. Мизата за това била 300 лева.

По данни на ПИК от Милушев са иззети избирателни списъци, както и компютър. Операцията се е водила от сектор "Икономическа полиция".

Същата вечер от партията на Яне Янев обявяват ареста за "политическа разправа". Зам.-председателят на РЗС Атанас Семов (днес член на Конституционния съд от квотата на президента Радев) идва лично пред 5-о РПУ да протестира срещу ареста на своя съпартиец.

Интересното обаче е, че няколко месеца след това ръководството на РЗС изключва официално Илия Милушев от редиците на партията по съмнения, че е купувал гласове и е уронил престижа на организацията.

"Да, потвърждавам всичко това. Илия Милушев бе наш член, арестуваха го и после го изключихме от партията", обяви пред ПИК Яне Янев, помолен за коментар по времето, когато публикувахме разследването си.

В момента Илия Милушев наравно с Пламен Узунов са най-близките хора на президента сред администрацията на "Дондуков" 2. С първия Радев дели и общо минало в армията. Двамата са приятели от дълги години като бивши военни пилоти. Смята се, че Милушев дори участва в писането на политическите речи на президента и формира мирогледа му по основни обществени теми.

Димитър Стоянов - Митко Есемеса

Димитър Стоянов също е емблематична фигура в редиците на Румен Радев. Сдобилият се с прякора Митко Есемеса може да не участва в грандиозни обществени поръчки или общуване с мастити бизнесмени, но пък по примера на своя шеф си взима за секретарка любовницата.

Доскорошната носителка на пагони се казва Петя Минкова и е била най-обикновен редник при летците, но в президентството се представяла като военен с висок чин.

Не е ясна мотивацията, с която Митко Есемеса е решил да приюти бившата военна под крилото си в обителта на държавния глава. Очевидно тамошните викопоставени персони имат навика да се забъркват с треторязрядни чиновнички, както сочи и биографията на сегашния президент Румен Радев и бившата служителка във ВВС и сегашна негова съпрута Десислава Радева.

Димитър Стоянов напуска ВВС като началник на щаба на Военновъздушните сили и веднага след встъпването в длъжност на Румен Радев е назначен за негов главен секретар.

Пенсионираният военен се прочу покрай нерегламентираните си опити да контактува с главния прокурор Иван Гешев, на когото изпрати есемес, за да го повика на разговор в президентството. Това ядоса Гешев и той разгласи случая, като оповести, че есемесът вероятно му е изпратен от същия онзи "Митко", за който ставаше дума във вече огласените разговори между Румен Радев и наслнедника му на поста ген. Цанко Стойков, в които двамата уговарят прикриването на документи от КПКОНПИ за облагодетелстването на тогавашната любовница на Радев - Десислава Генчева, получила назначение на две длъжности и държавно жилище, заплащано с пари на армията.

След грандиозния скандал с нераглементираните опити за контакти на президентския съветник с главния прокурор той се сдоби с прякора Митко Есемеса.

Той е и един от многото бивши колеги на Радев, с които той се обгражда в президенството, очевидно поради твърде ограничените си контакти с други прослойки в целия си съзнателен живот.

Запознати твърдят, че катапултирането на бившата военна редничка Петя Минкова на секретарския пост при Митко Есемеса е част от замислена в президентството схема за подмяна на целия чиновнически състав, който работи там от времето на Росен Плевнелиев, а може би още от мандатите на предишни президенти. Акцията ще протича по схемата: първо довеждат новия човек, сетне старият го обучава и накрая него го уволняват, а новодошлият става титуляр.

Пламен Узунов

Скандалите с участието на Пламен Узунов се множат с всеки изминал ден. Не липсват и доказателства, но Румен Радев, радетелят за справедливост и светлина, човекът „антикорупция“ категорично отказва да го освободи и да изчисти поне малко калното петно, което лепна на президенството.

В редица свои разследвания медията ни показа, как с участиета на Пламен Узунов са източвани данни от „Летище София“. По този скандален случай все още няма стартирало разследване или поне не е обявено официално.

Пак с участие на Узунов, когато беше служебен вътрешен министър, гръмва и скандалът, че той е разследван от ОЛАФ за поръчката от 30 милиона лева за джипове на вътрешното ведомство. А проверката на ОЛАФ се очаква да излезе до седмици.

Не на последно място са и разкритията от преди седмици, от които става ясно, че Узунов месеци наред е бил „момче за всичко“ на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. Някак президентският секретар се е сдобил със съдебно решение, още преди то да е обявено официално и подписано.

Назначения на посланици, спуснати от Бобоков, а имената им изпратени до Узунов, лобиране за прокурор в Русе, заличаване на криминална регастрация, проверка за собственост на скъпи лимузини „Майбах“ и още, и още. Това обаче са малка част от известните неща, които е вършил Узунов, а и останалите съветници на Румен Радев. Тук е моментът да кажем, че изброените имена са в най-близкото обкръжение на Румен Радев, а според поговорката „рибата се вмирисва откъм главата“.  

 

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20242
архив

Можете да съблазните мъж, който има вярна жена. Можете да съблазните мъж, който има сексапилна любовница, но не можете да съблазните мъж, който има шише ракия и точно си е нарязал салатката.

няма нови новини
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
сега
3969
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Трима изправят шефа на БНР Андон Балтаков пред съда за фалшиви документи
x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за вторник - ето с какво ще се сблъскат зодиите
x