Необходими продукти:
200 г ориз
1 ч.ч. настъргани моркови
1 ч.ч. нарязан праз
1 зелена и 1 червена чушка, нарязани на ситно
1 ч.ч. натрошено сирене
100 г настърган кашкавал
1 яйце
1/2 връзка накълцан магданоз
черен пипер
сол
галета за паниране
яйца за паниране
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Накисва се предварително оризът в студена вода, след което се отцежда добре. Накълцва се празът, настъргват се морковите и се нарязват чушките. Слагат се да се задушат в мазнина, а щом омекнат, се добавя и оризът. Разбърква се добре и се залива с половин литър вряща вода, посолява се и се оставя да се вари. Свареният ориз се оставя да се охлади и се разбърква с едно разбито яйце, натрошено сирене, накълцания магданоз и черен пипер. Оформят се от сместа средно големи кюфтета и се загрява мазнина в тиган. Всяко оризово кюфте се овалва в яйце, галета и пак яйце. Пържи се до златист загар.