Ортаци на Стефан Софиянски и Васил Божков в еко афера за милиони

Акценти

Ортаци на Стефан Софиянски и Васил Божков в еко афера за милиони

103308
на 20.01.2021
Ортаци на Стефан Софиянски и Васил Божков в еко афера за милиони
Автор:   ПИК

Тежка схема за източване на европари по Оперативна програма „Околна среда“ в размер на около 6 000 000 лева са спретнали бивши седесари и сетнешни основатели на партията на Стефан Софиянски Съюз на свободните демократи. В нея може да се проследи и връзка със забегналия хазартен бос с 19 обвинения и сват на бившия столичен кмет Васил Божков.

препоръчано

Главното действащо лице е сегашният и.д. изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Околна среда“ към Министерството на околната среда и водите Атанас Каймакчиев и назначения от него без конкурс и в разрез с всякакви правила за заемане на длъжността висш чиновник в Агенцията.

Това съобщиха пред ПИК отлично информирани източници от екоминистерството, запознати с материалите, по които прокуратурата в момента извършва разследване след доклад на Инспектората на министерството за несъстоятелността на 2 договора, сключени от Агенцията с фирмата „Екопартньори“.

Първият договор под № 3759 за извършване на анализ и приоритетни вещества във водите е на стойност 5 376 000 лева е сключен на 2.6.219 г. Минути по-късно на същата дата е сключен и втори допълнителен договор под №3760 за абсолютно същия предмет на дейност на стойност 588 000 лева.

През септември миналата година Главна дирекция Оперативна програма „Околна среда“ е отказала да плати тези пари след проверката на Инспектората към ведомството именно заради странно сключените договори и съмненията, че такива дейности изобщо не са извършени от въпросната фирма, а просто парите по договорите са източени през нея и прибрани от заинтересованите лица в Агенцията. Още повече, че Агенцията разполага с Главна дирекция „Лабораторни и аналитични дейности“ под ръководството на Мирослава Богданова, която може да извърши дейностите по договорите. Но, сключвайки ги с външната фирма „Екопартньори“ ги оскъпява десетократно.

Когато МОСВ изисква проверка на състоятелността на тези договори, освен Богданова, и.д. Каймакчиев включва в т.н. дисциплинарен съвет и началника на отдел в Главна дирекция Лабораторни и аналитични дейности Диляна Врашкова, която всъщност дава зелена светлина на двата скандални договора, въпреки че именно нейната дирекция може да извърши договорените дейности. А когато Врашкова дава това становище, Каймакчиев е зам.-изпълнителен директор на Агенцията, чиито ресор са точно тези дейности.

Естествено, сплотената компания замита далаверата под килима и излиза със заключението, че нарушения при сключването на договорите няма. Точно обратното обаче установява Инспекторатът към МОСВ, затова отказва да изплати парите по тях и изпраща материалите в прокуратурата.

Докато разследват случая, обвинителите вероятно ще се озадачат и от факта, че шефът на ИАОС Атанас Каймакчиев е на 71 години, но вместо да си гледа старините, годишно той разпределя между 50 и 100 милиона лева евросредства за опазване на околната среда.

Неговата кариера на пръв диригент на раздаването на европейските пари по екопроекти започва през не толкова далечната 1998 г. по време на мандата на правителството на Иван Костов като главен секретар на МОСВ, където остава до края на управлението му. Колегите му от това време твърдят, че той влиза там като креатура на днешния лидер на ДСБ Атанас Атанасов, когато той вече е шеф на НСС. И се хвалил пред тях, че назначаването на тогавашния главен секретар във ведомството, станал година по-късно и зам.-министър - Нено Димов, се дължи именно на него.

При всички случаи топлите му връзки с бившия екоминистър Нено Димов, който бе арестуван през януари 2020 г. за безстопанственост, породила водната криза в Перник. А Каймакчиев наследява поста главен секретар на МОСВ от него, когато Димов става зам.-министър на Евдокия Манева в кабинета „Костов“. След това Димов е депутат от партията на Костов ДСБ.

Когато през май 1917 г. Нено Димов става министър на екологията в третото правителство на Бойко Борисов от квотата на патриотите, Каймакчиев вече е бил главен секретар на ИАОС за една година, минал е през частния бизнес, за година – и през „Булгартабак“ като консултант и през 2014 г. се е върнал на работа в Агенцията. През 2018 г. бившият екоминистър издига стария си познат на поста зам.-изпълнителен директор на ИАОС, а след напускането на Георги Балчев той става и и.д. изпълнителен директор, какъвто е до ден днешен.

През 2019 г. Каймакчиев се обзавежда с нов висш чиновник в Агенцията, когото обаче назначава без конкурс и без той да отговоря на каквито и да било специфични условия за длъжността. Той също е партийна креатура, само че на друг отцепник от СДС – Стефан Софиянски в битността му на столичен кмет. Съучредител е на неговата партия ССД, бил е общински съветник, избран с нейната листа. Преди това 10 години е работил на различни длъжности в Общинска банка. А след това като зам.-управител на Националния спортен комплекс „Диана“ и управител на КСБ „Хан Аспарух“ към Национална спортна база. Както се вижда с просто око, екологията, за разлика от паричните потоци, е твърде далеч от компетенциите му.

За сметка на това обаче с лекота сменя партиите си – трамплини. И след като ССД на Софиянски напълно залезе на политическия хоризонт, рязко се преориентира към ВМРО. А през 2019 г. дори беше техен кандидат-кмет за столичния район „Студентски“. След което през ноември същата година се появява и като висш чиновник в ИАОС.

В Агенцията обаче упорито се твърди, че този човек е вкаран там по-скоро по линия на Софиянски и свата му Васил Божков, когото пред колегите си той свойски наричал Черепа. И заедно с шефката на Дирекция „Разрешителни режими“ Величка Влахова, с която е изключително близък, отговаря за разрешенията в съответствие с еконормите, които се издават на различните фирми. Препатили бизнесмени твърдят, че именно това е звеното в ИАОС, което ги подлага на рекет и изнудване, за да получат тези разрешителни. Това е и поводът ДАНС и прокуратурата да изземат 560 разрешителни от Агенцията след ареста на Васил Божков и да започна разследване по тях.

Фирмата „Екопартньори“, с която ИАОС подписва двата несъстоятелни и разследвани в момента договора за около 6 000 000 лева, пък е с управител Мартин Христов, който има съдружие в друга фирма, свързана с вагонно-ремонтните дейности на Васил Божков. Адресна регистрация на „Екопартньори“ е в сградата на разследваните за незаконен внос на отпадъци братя Атанас и Пламен Бобокови на столичната ул. „Златен рог“ 22.

Самата ИАОС пък заема 6 етажа в сградата на столичния бул. „Цар Борис“ 132. Там на 13-я етаж се помещава една от хазартните фирми на Васил Божков. Когато хазартният бос напуска страната и се установява в Дубай заради разследването срещу него, а фирмите му фалират, от Агенцията предлагат на екоминистъра да закупят точно този етаж от Божков за 700 000 евро, но министърът отказва да влезе в подобна сделка.

И докато новите управляващи още с влизането си в ИАОС развъртат безмилостна кадрова метла, разпъждайки целия кадрови и експертен капацитет на Агенцията, неговият началник и покровител Атанас Каймакчиев продължава да я ръководи в остър конфликт на интереси. Защото освен и.д. изпълнителен директор на АИОС той като зам. на поста е и ръководител на програмата „Биоразнообразие“, която се занимава с „Натура 2000“ и тероризира десетки български граждани с компаниите на т.н. „зелени човечета“ на Тома Белев и на вече заличената от регистрите партия „Зелените“ на Андрей Ковачев и Петко Ковачев. Сега точно по тази програма предстои да се изплатят 17 000 000 лева.

От Главна дирекция Оперативна програма „Околна среда“ засега обаче са отказали да изплатят около 9 милиона заради несъстоятелност на договорите. Не е известно дали и тези документи са предоставени на прокуратурата, която вече се е заела с разследването на договорите, сключени от ИАОС с „Екопартньори“, както и с стотиците разрешителни от Агенцията.

Сподели:
Бомба x
Ето кое е най-доброто летище в Европа Ето кое е най-доброто летище в Европа
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 248
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това