Вход
София
Времето в София 14 o C

Остави Всичко Друго и Чети!

Остави Всичко Друго и Чети!

на 12.04.2018
10773
0
Остави Всичко Друго и Чети!
Автор: ПИК
12.04.2018
0
10773

Прекрасните детски шедьоври на Бевърли Клиъри са с цена само 3 лв. на вестникарските павилиони

Отделяйте половин час на ден, в който да четете на децата си! Това е посланието на днешния ден - наречен D.E.A.R Day или ОВДЧ - преведено от англ. - Остави всичко друго и чети! Той е посветен на детската книга и събуждането на любовта към книгите у подрастващото поколение. Този празник е роден в САЩ и е вдъхновен от една от книгите на голямата американска писателка Бевърли Клиъри. Дванайсти април е нейният рожден ден и днес тя навършва 102 години, имайки рядката възможност да доживее творбите й да бъдат признати за класика.

Издателите на Клиъри на у нас - водещото издателство "Милениум" - в чест на деня, посветен на четенето, предлагат на промоционална цена три от най-обичаните книги на писателката - това са "Рамона и баща й", "Хенри Хъгинс" и "Хенри и Рибси". Можете да ги намерите на вестникарските павилиони на цена само 3 лв. всяка, а най-добре да грабнете целия комплект, защото тези заглавия вече са доказали, че който прочете едно от тях - посяга към следващата и следващата книжка. Така цялата седмица, че и месецът ще се превърнат в празник, в който действа мантрата Остави всичко друго и чети. И постепенно малките палавниците сами ще посягат към книгите, "заразени" с обичта към хубавите истории. Книгите на Бевърли Клиъри са подходящи за малки и големи, но най-точно пасват на вкуса на децата от 6 до 12-13 години.

Ето в кой момент и как се ражда страхотната идея ОВДЧ в книжката "Рамона Куимби на 8 г.":

"Това бяха лошите страни на това да си в трети клас. Имаше си и добри, разбира се. Рамона се наслаждаваше на пътуването с автобус и на умението си да държи на разстояние Маймуната. И тогава, в началото на втората седмица в училище, още една хубава страна на това да си третокласник се разкри.

Точно преди класът да се отправи към седмичното си посещение на библиотеката, мисис Уали обяви:

- От днес нататък, всеки ден, ще провеждаме „Непрекъсната тишина за четене”.

На Рамона идеята й хареса. Не бе напълно сигурна какво означава, но звучеше като нещо важно.

Мисис Уали продължи:

- Това означава, че всеки ден след обяд ще сядаме на чиновете и тихичко ще си четем. Всеки е свободен да си избере каквото пожелае от библиотеката.

- Дори и криминални истории? – попита някой.

- Дори и криминални истории – каза тя.

- Трябва ли да пишем доклади за прочетеното? – запита един недоверчив ученик.

- Никакви доклади за книгите от „Непрекъснатата тишина за четене” – обеща мисис Уали на класа. Сетне продължи – Не съм сигурна обаче, че „Непрекъсната тишина за четене” звучи добре. Мисля, че можем да го наречем по друг начин – тя изписа четири големи букви на черната дъска и ги прочете – О.В.Д.Ч. Някой може ли да познае на какво са съкращение тези букви?

Класът се замисли.

- Опитай да Вършиш Делата си Читаво? – предложи някои. Добро предположение, макар и невярно.

 - Отнасяй се Внимателно с Добрия Читател? – обади се Маймуната. Мисис Уали се засмя и му каза да опита отново.

Докато мислеше, Рамона се беше втренчила в синьото небе и върховете на дърветата. В далечината се виждаше заснеженият връх на Маунт Хууд, точно като гигантска фунийка сладолед. „Ч” можеше да значи „Чупката”, а „Д” – „Друго”.

- Остави Всичко Друго и Чупката! – изстреля Рамона. Мисис Уали, която не бе от типа  преподаватели, които очакват всеки да вдигне ръка, преди да говори, се засмя и каза:

- Всъщност, Рамона, почти позна, но май забрави, че говорим за четене?

- Остави Всичко Друго и Чети! – извика класът в хор. Рамона се почувства глупаво. Трябваше да се сети и сама.

Въпреки това реши, че предпочита „Непрекъсна тишина за четене” пред О.В.Д.Ч. Някак си и звучеше по като за възрастни. Така че докато останалите оставяха всичко друго и четяха, тя тихичко се заемаше с нейната Непрекъсната тишина за четене.

Колко спокойно бе само в училище! Рамона можеше да чете, без да крие книгата си под чина или пък зад друга, с по-големи корици. Тъй като от нея не се очакваше да вади непознатите думи от текста, когато попадаше на такива, тя ги напасваше по смисъл. Мисис Уали не очакваше от класа резюмета за прочетеното и на Рамона вече не й се налагаше да избира лесни книги, само за да е сигурна, че ще се справи с обобщението. Оставаше само мисис Уали да й разреши и да рисува, и училището би било почти идеално!

Да, Непрекъсната тишина за четене бе най-приятната част от деня."

Харесайте фейсбук страницата на Бевърли Клиъри на български https://www.facebook.com/beverlyclearybg/ и споделете коя и защо е любимата на вашите деца книга на Клиъри. Участникът с най-интересен отговор ще получи подарък една от книгите на писателката по негов избор.

Всички книги на Бевърли Клиъри можете да намерите в книжарниците или да ги поръчате на тел.: 02/879 40 06, на email: sales@milleniumbg.eu или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената.

 

Книгите на "Милениум" може да поръчате на тел.: 02/879 40 06, на email: sales@milleniumbg.eu или на сайта www.milleniumbg.eu, както и да си ги купите от столичния книжен център на ул. "Бачо Киро" 23. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Ало! Чувате ли ме? Прочетох че сте загубили куче и давате голяма награда на този, който го намери! - Да. Намерихте ли го? - Не, обаче почвам да го търся! Може ли да получа аванс?

няма нови новини
Днес: 256
hot
най-четени новини в момента
сега
3408
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Докато Борисов е в Ню Йорк, Корнелия се размечта да управлява държавата (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ! Носете блестящи дрехи и не прекалявайте с алкохола
x