Вход
София
Времето в София 5 o C

ОСТРА ПОЗИЦИЯ: Асоциацията на прокурорите обвини издание на подсъдимия Иво Прокопиев в опит за дискредитиране на държавното обвинение

ОСТРА ПОЗИЦИЯ: Асоциацията на прокурорите обвини издание на подсъдимия Иво Прокопиев в опит за дискредитиране на държавното обвинение

на 06.08.2019
74289
17
ОСТРА ПОЗИЦИЯ: Асоциацията на прокурорите обвини издание на подсъдимия Иво Прокопиев в опит за дискредитиране на държавното обвинение
Автор: ПИК
06.08.2019
17
74289

Асоциацията на прокурорите в България излезе с декларация в защита на колежката си от Специализираната прокуратура Силвия Соколова, която стана обект на манипулативни твърдения в публикация в издание на подсъдимия Иво Прокопиев. В статия във в-к "Капитал" се цитира изказване на прокурор Соколова, направено преди шест години, като с изваждането му от контекста се преследват цели, свързани с дискредитирането на подкрепата, която работещите в двете специализирани прокуратури изразиха по повод номинацията на заместник-главния прокурор Иван Гешев за следващ "обвинител №1".

В понеделник и самият Гешев в своя позиция изрази подкрепа за прокурор Соколова и посочи, че "на старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства".

От съсловната организация на прокурорите не са съгласни с опитите за неглижиране и иронизиране на подкрепата, която стотици държавни обвинители от цялата страна, техни колеги от следствието и служители на съдебната система, изразиха към номинацията на Иван Гешев. "Считаме, че в случая се касае не просто до некоректно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда". Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава", пишат от Асоциацията.

Съсловната организация настоява още Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) да излезе със становище по повод публикацията в изданието на подсъдимия Иво Прокопиев: "На основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г. "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи", с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая".

Към момента срещу съиздателя на "Капитал" Иво Прокопиев има висящ наказателен процес пред Специализирания наказателен съд за приватизацията на 33% от държавния дял на ЕВН. Прокопиев е обект и на други разследвания на Специализираната прокуратура, вкючително за пране на пари.

Ето и пълния текст на декларацията на Асоциацията на прокурорите в България:

Уважаеми колеги и членове на ПК на ВСС,

В публикация от 02.08.2019 г. във вестник "Капитал", озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Гешев", се сочи, че наш колега - Силвия Соколова, прокурор в Специализираната прокуратура, като свидетел през 2013г. по воденото тогава дисциплинарно производство срещу покойния член на ВСС Камен Ситнилски заявила, че откакто е прокурор не знаела "някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си".

В цитираната статия въпросното изявление се дава като пример за това как административните ръководители заставят прокурорите,следователите и служителите на ПРБ да изразяват позиции по определени въпроси, грубо погазвайки тяхната независимост и право на изразяване на собствено мнение. Статията продължава, внушавайки ясно, че масово изразената подкрепа от прокурорската гилдия за кандидатурата на г-н Иван Гешев, не била спонтанна "идея", а гарантирала своеобразен имунитет и гаранции за кариерно развитие и израстване на "немалка част" от подписалите се прокурори.

Ние, членовете на УС на АПБ, заявяваме открито както персоналната си подкрепа за прокурор Соколова за неоправданото засягане на доброто й име, така и безусловната си защита на авторитета на прокурорската гилдия като цяло от подобни неправомерни медийни атаки. АПБ осъжда остро всякакви форми на подобен медиен натиск като опит за опорочаване и дискредитиране на ПРБ. Като съсловна организация на прокурорите в РБългария, ние, членовете на УС на АПБ изразяваме острата си реакция срещу такива неправомерни внушения в публичното пространство и не приемаме подобни неоправдани медийни провокации. Нещо повече - считаме, че в случая се касае не просто до некорекно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда". Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава.

Ето защо, на основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г. "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи", с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(17)
1
те сами се дискредитират с дебили като пацо и геша
3
Мракобесие и съдебен терор в България!
4
7% доверие в Прокуратурата ! Какво да коментираме повече!
5
ГАВРА ! Потомственото Болшевишко К-ОПЕЛЕ от МВР Иван Гешев Номиниран за Главен Прокурор ! МИЛИЦИОНЕР Прокурор, Това Само в Задунайския Болшевишки КЕНЕФ Може да Стане ! Пазарджишката Милиционерска СВИНЯ Роман Василев Известна в Гей Средите, Като Роман М-АНАФА Завършила Съветска П-едерастия в ЛЕНИНГРАД и тя Била Прокурор ! ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИ, ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИ,ТЕ НЕ СА ХОРА ! 30 Години ФАЛШИВ Преход ! 75 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
6
Комунистическата прокуратура е била директно командвана от режима. Не си спомням в годините да е имало някакви драстични промени. Факт е, че има пълна реставрация на комунистическия режим, сега под формата на мафия. Дори на Гешев му е странно защо трябва да има разделение на властите. А в някои по-нормални страни това са изборни длъжности и хората решават кой ще обвинява от тяхно име. Тук мафията си ги назначава.
7
ДА СЕ ЗНАЕ ! Иван Гешев е Потомствен Милиционер ! Баща му е К-ОПЕЛЕ от МВР и Той е К-ОПЕЛЕ от МВР ! Няма ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Без Участието на Безродни К-ОПЕЛЕТА от МВР или К-УРВИ от ДАНС ! Така и ще Бъде, Докато Няма ИЗБИТО Семейство на К-ОПЕЛЕ от МВР или К-УРВА от ДАНС ! Ставайки К-ОПЕЛЕ от МВР или К-УРВА от ДАНС ти Признаваш че си Абсолютен БОКЛУК ! Произхождаш от Семейство на БОКЛУК и ще Възпроизвеждаш БОКЛУК още Пет Поколения ! Не ПРОСТ(о) МИЛИЦИОНЕР а ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР ! По-Тъпо ЖИВОТНО от МИЛИЦИОНЕРА Това е Само ПАЗАРДЖИШКИЯ МИЛИЦИОНЕР ! Ако се Чудиш Кое ГОВЕДО да Убиеш, ТРЕПИ Пазарджишки МИЛИЦИОНЕР и Няма да Сгрешиш ! МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, СУРОГАТ, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/police.html
8
Прокурорчетата,верно сте независима власт,но не и неконтролируема, журналистите са четвърта такава,да си имаме уважението!
9
Със сигурност ви прави впечатление, че когато в този сайт се изписва името на Иво Прокопиев пред него винаги стои думата "подсъдимият". Да, срещу Прокопиев върви разследване от години, ще върви докато изтече абсолютната му давност. Той не е подсъдим, тъй като няма внесен обвинителен акт срещу него в съда. Но срещу Heдялко има 92 тъжби за обида, клевета и омаскаряване. До сега той е осъждан 17 пъти. Плащал е присъдени суми на ищците и ще продължи да плаща. В продължение на няколко дни той храче срещу Трифонов. Но всички знаем, че Слави го е осъждал, говори се , че дори го е нaeбaл. Плюе срещу Манолова, но не знае какъв кyp има Ангел Найденов. Роши вълната на Нинова и на Десислава Радева. Опитва се да се захване за лоста на Радев. Heдялко е роден шушумига, виждали сте го. Всичко това което прави не е за него работа.
10
чудовищна манипулация в би ти ви ..спряха УЖ “ английскоговоряща “ и тя каза “ дисис катастрофА “ ...никой “ чужденец “ не казва “ катастрофА с “ А “....ха кажете че би ти ви не са манипулатори ..
11
Лелееее, Гешска е впрегнал де що миже да го защитават пред гражданството. И какво ще помогне това, особено като се знае, ме 100% от членовете на тази асоциация работят пи ценоразпис и нареждане на Нашия Луи 14, кралят Слънце. И кво като го подкрепят? Това означава есента огромни протести които ще повлекат и Луи 14, който от страх ще разкара този плешлив маймюн.
12
самозапалване АМА друг път - това е само за пред камерите .Желязко от Крушаре е заплашил че ще запали цялото село ако не ХОДЯТ на протест ---Желязко е за АРЕСТ ..терорист ....20 маргинала в Крушаре тормозят и собствените си съселяни а да не говорим за хиляди шофьори които обикалят по 30 -40 км и харчат невъзвращаеми пари за гориво ...за да се качат на магистралата за София .. през Ямбол - Хаджи Димитровао - Крушаре - Сливен - пътен възел за магистрала Тракия .
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
А ПРОКОПИЕВ КАКЪВ Е А?? - КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗДЪРКА. ВСИЧКО ОКОЛОНЕГО Е СВЪРЗАНО С КОМУНИСТИТЕ БЕДИТЕ ВТАЗИДЪРЖАВА ИДВАТ ОТ ТАМ, ЧЕНЕ ЗАБАРИНХА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ СЕГА ИМЕНУВАЩА СЕ БСП - ВСИЧКО, КОЕТО РАЗЯЖДАИ БУНИДЪРЖАВАТА Е ОТ ТАЗИ ПАРТИЯ И НЕЙНИТЕ КЛОНИНГИ И ТОЗИ ПРОКОПИЕВ СЕ ПРАВИ НА АРАБИЯ, ЩОТО ПОВРЕМЕТО НА ГЛ.ПРОКУРОР ВЕЛЧЕВ ВСИЧКИ КАТО НЕГО ИЛИ НЕ БЯХА РАЗСЛЕДВАНИ, ИЛИ ИМ СЕ ПРЕКРАТИХА ДЕЛАТА, ИЛИ ГИ ПОКРИ ДАВНОСТТА,НО АКО ИСКА ТАЗИДЪРЖАВА ДА СЕ ОПРАВИ,ТАКИВА КАТО ПРОКОПИЕВ И ПОДОБНИ ПРИВАТИЗАТОРИ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ДО ДУПКА И ДА НЕМОГАТ ДА СПЯТ , ЗНАЕЙКИ КАКВО СА ОТКРАДНАЛИ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА
16
БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО БРОЙ ОСЪДЕНИ ЛИЦА,НАКАЗАТЕЛНИ,БРАКОРАЗВОДНИ,АДМИНИСТРАТИВНИ И ДРУГИ КАКВИ ЛИ НЕ.....ПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ,ЗАЩО Е ТАКА?
17
Иво Прокопиев е готов да продаде и майка си, стига да успее да докопа някакви пари и да набута във властта своите деца от „Демократична България“ на Христо Иванов!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 26810
архив

Един луд легнал да спи, но една муха постоянно - бзз, бзз, бзз , не го оставяла да спи. Лудият се ядосал, станал и започнал да я гони... Хванал той мухата и започна.. - Нааании, нааании, наани. - Приспал мухата и започнал... - Бзз...бзз...бзз. - А ся спи да те видя!

няма нови новини
Днес: 264
hot
най-четени новини в момента
сега
2445
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Росен Желязков: Ще предложи промени в Закона за автомобилните превози
x
Коледните партита крият опасности за мъжете
x