Вход
София
Времето в София 19 o C

ОСТРО! Данаил Кирилов с разтърсващ коментар за пускането на убиеца Полфрийман

ОСТРО! Данаил Кирилов с разтърсващ коментар за пускането на убиеца Полфрийман

на 28.09.2019
27305
21
ОСТРО! Данаил Кирилов с разтърсващ коментар за пускането на убиеца Полфрийман
Автор: ПИК
28.09.2019
21
27305

В позиция, публикувана в социалната мрежа, министърът на правосъдието Данаил Кирилов призова фактите и законът да са водещи. Повод за коментара му е предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман и дебатът в Народното събрание за съкратеното производство.

В емоционален коментар във Фейсбук Кирилов разсъждава за това кое е водещото - законът или независимостта на магистрата. Министърът на правосъдието коментира ситуацията след предсрочното пускане от затвора на австралиеца и избухналите емоции в обществото, като се опитва да постави на преден план обективния поглед на юрист, без да заема страна. Не скрива също така, че през последните дни е доста разколебан от становището си, че трябва да бъде оставен съдът да прецени дали да приложи съкратеното производство при убийства.

Кирилов не обвинява никого, не цитира имена и не влиза в личностни нападки, а отваря дебата с поредица от въпроси.

"Имах няколко часа да се отдам на съзерцание и умозрение, да опитам безпристрастно да оценя фактите и обстоятелствата, пораждащи дивия бяс и истеричната паника на малцина, поставили себе си над другите, над закона и над морала на справедливостта. Въздържах се да съдя, а както винаги съм се стремял, да подкрепям и да защитавам опонента си, влизайки в дрехата и същината на неговите аргументи, мотиви и предразсъдъци", пише министърът на правосъдието.

И продължава: "Не исках да откривам предателство спрямо общо възприети национални цели, а предпочитах подозренията и предположенията ми да останат на плоскостта на маргиналния личен интерес и ползата за конкретна група от лица".

Без да уточнява, че става въпрос за казуса с предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов от състав на САС, начело с Калин Калпакчиев, Кирилов поставя въпроса за това дали обществото няма право на своята реакция на възмущение, пише "Дарикнюз". След като един магистрат вече се е произнесъл с решението, и дали това може да се разглежда като засягане на магистратската независимост.

"В този смисъл, трябва да доверя на Вашите съждения и присъда преценката дали един обществен дебат може да засегне независимостта на магистрата, след като той вече е отсъдил и е обявил мотивите си.

Има ли право обществото да прецени дали е спазен законът и е постигната справедливостта?

Неговото доверие безусловно ли е, императивно ли се дължи?

Кой от двата принципа има предимство: принципът на законността или принципът на независимостта на магистрата?"

Министърът засяга и темата за съкратеното производство по повод позицията му, че трябва да се остави на съда да прецени дали да прибегне до него при тежки престъпления, което означава и намалени присъди.

"Последните седмици аз убеждавах колегите си в парламента, че трябва да възложим и да доверим, да възложим на съда нова възможност за преценка / дискреция при определяне на наказанието, тази дали да прилага или не последиците при съкратеното съдебно следствие. Едновременно с това, мои колеги разоръжаваха с озлобление вярата и доверието ми, удовлетворявайки неусмиримият си стремеж да злепоставят всяко усилие за неговото укрепване".

Кирилов не крие разочарованието си и отново призовава за цивилизован разговор в обществото.

"Търся Вашата подкрепа за следното:

* Винаги да поставяте фактите преди заключенията;

* Да се стремим да съберем възможно най-много относими факти;

* Съжденията и заключенията са наша субективна преценка и тя не може да бъде държавна присъда;

* Да не се нагърбваме да съдим, вместо това ревниво да проявяваме респект към истината и дирене достоверността на фактите;

* Да не удовлетворяваме нестихващия стремеж към отмъщение и да даваме доверие и при най-крехкото основание за това;

* Да се движим не от бясното настървение на лицемерието, а от умерената политика на законодателите;

* Да уважаваме опонентите си по тези, защото в спора се разкрива истината;

* Да не забравяме, че магистратите винаги са прави, и че дължим подкрепа, точно изпълнение и правна дисциплина, както и защита на независимостта им", завършва позицията на Данаил Кирилов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 21739
архив

- Докторе, имам комплекс за малоценност!
Психиатърът преглежда пациента внимателно, прилага му няколко терапевтични процедура и категорично заявява:
- Лъжете се, господине! Това не е комплекс...

няма нови новини
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
сега
2366
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов твърд: И аз искам оставката на Радев, но в демокрацията това се решава на избори. Виждате какво става с протестите в САЩ, Израел и Германия, но аз не искам никой да пострада (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ДАМИ, ВИЕ СТЕ НА ХОД: Грешките, които всяка жена допуска при орален секс
x