Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Животът днес

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

4313
на 28.07.2019
Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита, съобщава БНР.

препоръчано

Страната ни също се включва в световната кампания за борба с коварното заболяване.

Инициативата цели хората да бъдат информирани за рисковете от заразяване с хепатит. Всички държави, които имат пациентски организации, отбелязват Световния ден.

По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит „Бе” и 14 милиона души с хепатит „Це”. Повечето от тях не знаят, че са заразени. Мотото на тазгодишния Световен ден е "Инвестирайте в премахване на хепатита".

Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит „Бе” и „Це” в глобален мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%. У нас се предполага, че с хепатит „Це” са заразени над 77 000 души, а повечето от тях дори и не подозират, че са болни.

По повод Световния ден Университетската болница "Св. Иван Рилски” в София започна кампания за безплатни изследвания за хепатит „Бе” и „Це”, насочена към по-възрастното население, съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов.

свързани новини

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК