Вход
София
Времето в София 7 o C

Отбелязват 80-ата годишнина от откриването на Русенската съдебна палата с тържествена церемония

Отбелязват 80-ата годишнина от откриването на Русенската съдебна палата с тържествена церемония

на 26.10.2020
3917
0
Отбелязват 80-ата годишнина от откриването на Русенската съдебна палата с тържествена церемония
Автор: ПИК
26.10.2020
0
3917

За 27 октомври (вторник) от 10:00 часа е планирано тържеството по случай 80-ата годишнина от откриването на Съдебната палата в град Русе, съобщава „Динюз”.

Част от събитието е подготвената от Регионалния исторически музей изложба, която ще покаже на обществеността историята на Русенския съд от Освобождението на България, продължилото 10 години строителство на Съдебната палата в Русе и, не на последно място, кариерата на архитект Пенчо Койчев.

А за да може всички присъстващи да се потопят в атмосферата на тържественото откриване, състояло се на 27 октомври 1940 г., възпитаници на Общински младежки дом ще пресъздадат събитието. Облечени в характерните за епохата дрехи, младите актьори ще направят възстановка на тази знаменита за град Русе дата.

Неслучайно церемонията се е предавала на живо по единственото по онова време в цялата страна радио „София“. Гости са били тогавашният министър на правосъдието Васил Митаков, главният съдебен инспектор Пенев и много други официални лица, а водосветът е бил отслужен от Н.В.пр.митрополит Михаил, свещеници и хор. За автентичността на актьорите от театралното студио към Общински младежки дом, които ще влязат в ролите на свещеници, ще се погрижат от Русенската митрополия. Добруджанския хор ще бъде пресъздаден от Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“.

Кулминацията на тържеството ще бъде обявяването на печелившите фотографии от фотоконкурса на тема „Съдебната палата на гр. Русе през четирите сезона“ и награждаването на техните автори.

С цел гарантиране спазването на въведените в цялата страна противоепидемични мерки, събитието ще се състои на площада пред централния вход на Съдебната палата. Присъстващите следва да спазват дистанция един от друг на поне метър и половина. В случай, че метеорологичните условия се влошат, тържеството ще се проведе в централното фоайе на първия етаж в сградата. Всички гости следва да носят предпазни маски. Пред деловодството и пред съдебна зала № 1 са поставени дезинфектанти.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19088
архив

Перничанин отишъл при врачка. Тя го погалила по корема и рекла: - Ще проходиш! - Бе, да те е** у врачката... Па я си 'одим! Излязъл навън, погледнал - няма му голфа!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x