Отвод на съдия-докладчика по върнатото от ВКС дело срещу Цветанов

Темида

Отвод на съдия-докладчика по върнатото от ВКС дело срещу Цветанов

4005
на 23.06.2015
Отвод на съдия-докладчика по върнатото от ВКС дело срещу Цветанов
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Само няколко часа, след като бе случайно определена за съдия-докладчик по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Надежда Трифонова си направи отвод.

препоръчано

От Апелативния съд на София съобщават, че съдия Надежда Трифонова, която компютърната система на съда определи днес за докладчик по върнатото за ново разглеждане наказателно дело срещу Цветан Цветанов, се отведе от случая. При това положение за разглеждане на делото ще бъде определен нов съдебен състав.

В 10.00 часа на 24 юни делото отново ще бъде публично разпределено в САС. В разпореждането за отвод на съдия Трифонова, тя е записала, че след като се е запознала с материалите по него се оттегля поради родствени отношение. "Основание да направя тези изводи ми дават следните факти: Намирам се в много близки родствени отношения /сестри сме/ със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, разгледано в Пловдивския районен съд, страна, по което беше настоящият подсъдим Цветанов.

Както по време на процеса, така и след това, се правиха изключително негативни коментари и безпочвени инсинуации за обективността при разглеждането на това дело, за безпристрастността на съда, неоснователно се внушаваше политическа намеса. Широките публичните коментари, носещи в по-голямата си част негативен смисъл, нападките към сестра ми и отправените обвинения в пристрастност и липса на обективност при провеждането на съдебното следствие и особено с оглед финалния му резултат, ме поставиха в твърде неприятна ситуация, провокирала въпроси от страна на колеги и близки.

Това ме мотивира да преценя, че съмненията в безпристрастността на сестра ми, ще се дадат повод и за съмнение в моята безпристрастност в друго дело срещу същия подсъдим", пише съдия Надежда Трифонова. В заключение тя казва, че "настоящият процес, който е натоварен с изключително високи обществени очаквания, несъмнено поставя и по-високи изисквания към приложението на чл.29, ал.2 НПК, каквито могат да се изведат от решението на ВКС, с което е отменено въззивното решение постановено при първото разглеждане на делото от САС".

На 19 юни ВКС отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от февруари тази година на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание.

През февруари тази година САС призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу три лица и бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години. ВКС уважи жалбата на Цветан Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд. Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева.

В особеното си мнение съдия Жанина Начева заявява: Не мога да се съглася и с нито един от аргументите, на които се основава мнозинството, за да приеме като легитимно и обективно оправдани съмненията на подсъдимия относно безпристрастността на въззивния съд.

"Неприемливи намирам и аргументите, че Софийският апелативен съд не е успял да се дистанцира от различни внушения; че сам е направил внушения чрез използваните изразни средства в мотивите на решението; че е отправял директни обвинения и това подсказвало да се е чувствал лично засегнат от публични изказвания на подсъдимия като политик по повод разследвания", казва тя.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК