Отказахме да предадем на Гърция българин, осъден в Солун за транспорт на мигранти

Темида

Отказахме да предадем на Гърция българин, осъден в Солун за транспорт на мигранти

5627
на 14.01.2021
Отказахме да предадем на Гърция българин, осъден в Солун за транспорт на мигранти
Автор:   ПИК

Варненският апелативен съд потвърди отказ за изпълнение на Европейска заповед за арест на български гражданин, осъден в Гърция за транспорт на мигранти и притежание на хладно оръжие.

препоръчано

Южната ни съседка издирваше Атанас Д., за да изтърпи наказание по влязла в сила присъда. Той е бил признат за виновен, че в съучастие с друг наш сънародник е извършил незаконен превоз във вътрешността на страната на чужденци. Според Европейската заповед за арест, на 10 октомври 2011 г. на магистралата Атина – Евзони те транспортирали с автомобил 9  граждани на Пакистан, Мароко и Сомалия. Мигрантите пребивавали незаконно на гръцка територия. Второто обвинение е за притежание на нож, което в Гърция е престъпление. Съдът в Солун е осъдил двамата българи на по 21 години и 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 50 200 евро.

През ноември миналата година Атанас е бил задържан в Дългопол.

Варненският окръжен съд е отказал изпълнението на Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата към Апелативен съд – Солун. Апелативната прокуратура във Варна обаче протестира.

Неясно беше дали подсъдимият е присъствал и бил ли е представляван от адвокат на второто заседание, на което съдът в Солун се е произнесъл, и в последствие бил ли е уведомен за присъдата. С цел изясняване на фактите, Апелативен съд – Варна изиска от молещата държава допълнителни данни.

Според прокуратурата, от представените писмени доказателства става ясно, че той е бил призован, упълномощил е адвокат, на когото е било връчено съдебното решение и затова наказанието трябва да бъде приведено в изпълнение.

Защитата обаче оспорва с твърдението, че Атанас не е бил призован, не се е явил лично на заседанието и не е бил уведомен за правото на обжалване или преразглеждане на делото.

Пред съда 62-годишният мъж заяви нежелание да бъде предаван.

След като съобрази материалите по делото и становищата на страните, Варненският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, но изложи допълнителни основания. От формална страна въззивната инстанция прие, че Европейската заповед за арест отговаря на законовите изисквания. Към момента на извършване, деянието е било наказуемо и по българския закон, но с глоба, а не с лишаване от свобода. Освен това, от инкриминираната дата през 2011 г. е изтекла абсолютната давност.

Отменена бе и мярката за неотклонение - домашен арест.

Решението на Апелативен съд – Варна за отказ на изпълнение на ЕЗА спрямо търсения от гръцките съдебни власти Атанас Д., е окончателно.

 

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това