Вход
София
Времето в София 5 o C

Откритие: Плачът е полезен за здравето

Откритие: Плачът е полезен за здравето

на 19.10.2020
6169
0
Откритие: Плачът е полезен за здравето
Автор: ПИК
19.10.2020
0
6169

Плачът е нещо, което някои от нас потискат, други се страхуват от него, за да не изглеждат слаби. Сълзите са естествен феномен, механизъм, който тялото ни има неслучайно. Плачът е полезен по няколко причини. Независимо дали е причинен от болка, тъга или дори радост, тялото използва плача, за да се прочисти и да възстанови баланса си, пише az-jenata.bg.

Според Американската академия по офталмология има три вида сълзи. Базалните сълзи са постоянни, те присъстват непрекъснато в очите, за да ги смазват и защитават. Рефлекторните сълзи се появяват, когато тялото трябва да отмие някакъв дразнител, навлязъл от външната среда – прах, дим. Емоционалните сълзи са тези, които са породени от повишено емоционално състояние на тъга, тревожност, обида, радост, изобщо силни емоции, както добри, така и лоши. 

Докато базалните и рефлекторните сълзи се състоят най-вече от вода, емоционалните сълзи са наситени с хормони на стреса, които тялото се опитва да „изплаче“, пише Psychology Today.

Какво се случва в тялото, когато плачем?

Когато настъпи задействащо събитие, независимо дали е от радост или тъга, тялото го възприема като стрес. Мозъкът, надбъбречната жлеза, бъбреците и симпатиковата нервна система работят съвместно, за да освободят хормони, които подготвят тялото за битка със стреса. Сърцето и белите дробове реагират, учестявайки дишането, като осигуряват допълнителен кръвен поток към мускулите.

Плачът е един от начините на тялото да се възстанови от стреса и да си върне баланса. Според проучване, публикувано в Frontiers of Psychology, парасимпатиковата нервна система и мозъкът освобождават окситоцин, за да помогнат да се отпуснем от превъзбуденото състояние, пише healthdigest.com.

Този процес притъпява болката, оправя настроението и ни помага да се самоуспокоим. Задържането на сълзите може да остави тялото подвластно на стреса. Дългосрочното излагане на стрес се сочи като основен фактор за развитие на проблеми, свързани със сърдечносъдовата система, затлъстяване, проблеми с храносмилането, тревожност и депресия. 

Плачът поражда и емоционална подкрепа. Дава възможност на другите да знаят, че имате нужда от подаване на ръка. Това е важен механизъм на общуване, изграждане на социална структура и подкрепа. Така че, когато ви се доплаче, не потискайте сълзите, а дайте воля на емоциите и тялото си. То има нужда от това.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22328
архив

От колко време си женен Иване ?
- Ами от 46 години.
Еха а кога беше най-щастливия момент в живота ти ?
- Преди 47 години.

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x