Вход
София
Времето в София 15 o C

Откриха лекарство, убиец на ХИВ вируса

Откриха лекарство, убиец на ХИВ вируса

на 12.09.2020
24094
0
Откриха лекарство, убиец на ХИВ вируса
Автор: ПИК
12.09.2020
0
24094

Учени от Университета в Мичиган са открили потенциално лекарство срещу ХИВ. Това съобщава списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследователите установили, че вирусът използва протеина Nef, за да победи имунната система на заразения организъм. С него ХИВ потиска активността на друг протеин MHC-I, спирайки имунната система да разпознава заразените клетки, които трябва да бъдат елиминирани.

Скринингът на база данни с 200 000 малки молекули показа, че няма известни съединения сред одобрените от FDA лекарства, които биха могли да блокират Nef и да възстановят функцията на MHC-I.

Въпреки това в LSI библиотеката на продуктите за микробен синтез, която съдържа информация за 30 000 съединения, бе открит клас антибиотици, наречени плейкомакролиди, които могат да блокират Nef.

Плейкомакролидите се използват широко в лабораторни експерименти, включващи спиране на лизозоми, органели, при които увредените клетъчни компоненти се унищожават. Поради това те се считат за твърде токсични и опасни за употреба като лекарства.

Въпреки това плеикомакролидът, конканамицин А, инхибира Nef при много по-ниски концентрации от тези, необходими за инхибиране на лизозомата.

В експеримента учените лекували заразени с ХИВ клетки, експресиращи Nef, с конканамицин А и установили, че цитотоксичните Т клетки са в състояние да пречистят заразените клетки. Необходими са обаче допълнителни изследвания за разработване на подходящи лекарства.

Сподели:
свързани новини
Шок! Мъж задуши любовницата си, след като разбра, че има HIV Шок! Мъж задуши любовницата си, след като разбра, че има HIV
Мъж побесня от ярост и уби любовницата си, след като тя...
на 26.04.2016
Лекар инфекционист: Общото между коронавируса и ХИВ е в конспиративните теории Лекар инфекционист: Общото между коронавируса и ХИВ е в конспиративните теории
Общото между коронавируса и ХИВ е първо в конспиративните...
на 07.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34890
архив

Мъж седи в бараката и вари ракия....
Гледа по едно време водата се нагряла много и отива до кладенеца за вода.
Връща се, а в бараката седят двама полицай, усмихват се иронично и говорят:
- Aхааа, незаконна спиртоварна, сядай и пиши обяснения!
- И кво да пиша?
- Всичко, както си е било, така го пиши!
Сяда човека, пише и след това дава листа на полицайте.
- Кво си написал бе, идиот такъв?
- Както си беше, така го написах: ”Отивам за вода до кладенеца, връщам се, а в бараката двама полицай, седят и варят ракия”.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x