Вход
София
Времето в София 14 o C

Откриха огромни залежи от злато в Босилеградско

Откриха огромни залежи от злато в Босилеградско

на 08.02.2020
42705
0
Откриха огромни залежи от злато в Босилеградско
Автор: ПИК
08.02.2020
0
42705

Населените с българи Западни покрайнини, които Сърбия получи по силата на несправедливия Ньойски договор през 1919 г., са златни земи в прекия смисъл на думата.

Канадската компания Medgold resources е открила огромни запаси от злато в района на Босилеградско, който в продължение на столетия беше държан нарочно от властите в Белград в икономическа изолация.

Проучванията в района на Тлъмино, където населението е над 80% българско, според сръбските преброявания, са положителни за жълтия метал. Канадската компания със седалище във Ванкувър е открила находище със запаси, които се оценяват на 680 000 унции или 19,3 тона злато. Това прави по днешни цени около 1 милиард долара.

"Съдържанието на злато на 1 тон руда е 8,32 грама и невероятните 193 грама сребро“, твърдят от канадската компания.

Българските земи от древността са известни със своите златни находища. Днес страната ни е сред водещите производители на жълтия метал в Европейския съюз. Сред най-известните са мина Челопеч, както и находищата в Родопите.

В района на Трън, който се намира на българска територия срещу откритите от канадците залежи, злато се добива още по времето на социализма. През последните години бяха направени безуспешни опити добивът да бъде възстановен, но местните граждани се противопоставиха на това. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34274
архив

– Защо е полезно да имаш руса спътничка в колата? – Можеш да спреш на паркинг за инвалиди!

 

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x