Откриха 16 гробници на велики жреци на около 3000 години край Кайро

Африка

Откриха 16 гробници на велики жреци на около 3000 години край Кайро

10730
на 03.02.2020
Откриха 16 гробници на велики жреци на около 3000 години край Кайро
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Археолози откриха 16 гробници на велики жреци на около 3000 години със саркофази от камък и дърво южно от Кайро, съобщи АФП.

препоръчано

В тях са намерени 20 саркофага, някои гравирани с йероглифи. Те са открити на обекта Ал Горейфа близо до Миня, на 300 км южно от Кайро, предава БНР.

В гробниците са погребани няколко велики жреци на бога Тот, изобразяван с тяло на човек и глава на ибис, както и знатни хора от Горен Египет. Единият от каменните саркофази е посветен на бог Хор, който е с глава на сокол.

Археолозите са открили също 10 00 фаянсови фигурки, 700 амулета с форма на скарабей, някои от които от злато, както и амулет изобразяващ крилата кобра.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК