Вход
София
Времето в София 10 o C

Отложиха делото срещу българските граничари за убийството на бракониер

Отложиха делото срещу българските граничари за убийството на бракониер

на 12.03.2019
5464
1
Отложиха делото срещу българските граничари за убийството на бракониер
Автор: ПИК
12.03.2019
1
5464

Съдът в турския град Къркларели отложи за 3-ти септември делото срещу 4-мата бивши български гранични полицаи за смъртта на турски бракониер. Причината е, че турската страна още не е получила документите от българския съд.

Турция съди задочно българските граничари за убийството на бракониер

Турция съди задочно българските граничари за убийството на бракониер

В Наказателния съд в Къркларели започва делото срещу...

на 12.03.2019

В началото на съдебното заседание турският адвокат Джошкуннула е внесъл молба за прекратяване на наказателното производство, каза Росен Кожухаров - българският адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков.

"От страна на турския колега - адвокат, който представлява българските граждани, е внесена молба до турския съд за прекратяване на наказателното производство, по която молба съдът все още не се произнесъл. Най-вероятно такова произнасяне ще има до следващото съдебно заседание", каза юристът, цитиран от БНР.

Четиримата бивши гранични полицаи - Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са оправдани от българския съд за смъртта на турския бракониер с мотив, че инцидентът е нещастен случай. Инцидентът е станал на българска територия и това, че е извършен на турска лодка не е достатъчно, според турското законодателство, да бъде водено дело. Това са аргументите на турския адвокат Джошкуннула, с които той иска прекратяване на наказателното производство.

В турския наказателен съд в Къркларели днес се започна делото срещу четиримата български бивши гранични полицаи от Бургас, обвинени в смъртта на турски рибар, причинена поради небрежност. Случаят е от 2008 г., а българската военна прокуратура прекрати наказателното производство с мотива, че инцидентът е нещастен случай. В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

“Доколкото ми е известно на 12 март има заседание в турския съд. Няма да ходим в Турция“, каза граничният полицай Михаил Цонков - един от 4-мата обвинени.

“Независимо от решението на българския съд, висящият процес в Република Турция е факт. Там производство ще бъде проведено“, посочи адвокатът му Росен Кожухаров. До делото в турския наказателен съд се стигна, след като турската страна отказа да приеме съдебните актове на българския съд.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33291
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x