Вход
София
Времето в София 12 o C

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Депутатите приеха правилата за избор на нов шеф на КПКОНПИ

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Депутатите приеха правилата за избор на нов шеф на КПКОНПИ

на 06.11.2019
4858
2
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Депутатите приеха правилата за избор на нов шеф на КПКОНПИ
Автор: ПИК
06.11.2019
2
4858

Парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган. "За" правилата гласуваха 150 народни представители, "против" - 0 и "въздържали се" - 3, с което те бяха приети. Антикорупционният закон гласи, че Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове.

За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок. Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредносттата, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“. В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Сподели:
Напиши коментар »
(2)
1
Отново Тиквата ще назначава комисията,чрез неговите депутати, в Парламентарната монархия. Едноличната власт на примата още повече се бетонира. Квотен принцип за контрол на болшинството има и във ВСС, изборните комисии,Гл.Прокурор и къде ли не.
2
Голям ташак ! Първо изискване -да няма тераса ! Второ изискване -Шишо да го е евал и да е доволен,Трето-Боко да го е евал ида е доволен ! Егати ,егати !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Имате ли доверие на Иван Гешев? Вярвате ли, че ще поведе битка с корумпирани политици, олигарси и организирана престъпност?
Общо гласували: 1950
архив

Един си купил куче птичар, но след една седмица го върнал. - Защо го връщате?? - Не струва! - Как не струва - това е куче медалист!! - Станала е някаква грешка - или не може да лети, или не го хвърлям достатъчно високо.

няма нови новини
Днес: 157
hot
най-четени новини в момента
сега
3354
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министри бистрят връщането на децата в училище - родителите не ги пускали от страх, че ще им ги вземат (ОБНОВЕНА)
x
МИСТИЧЕН ДЕН: Този пророк познал случването на нещо велико
x