Вход
София
Времето в София 25 o C

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Пациент на ген. Мутафчийски разказа как го върнал от онзи свят след нападение с нож в Студентски град

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Пациент на ген. Мутафчийски разказа как го върнал от онзи свят след нападение с нож в Студентски град

на 22.05.2020
431095
0
ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Пациент на ген. Мутафчийски разказа как го върнал от онзи свят след нападение с нож в Студентски град
Автор: ПИК
22.05.2020
0
431095

Бивш пациент на ген. Венцислав Мутафчийски разказа, че дължи живота си на хирурга. В ръцете на ръководителя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Емил Петров попаднал преди години заради прободна рана с нож и когато Мутафчийски все още бил прохождащ лекар 

"Веднъж ме намушкаха тежко с нож, пребиха ме и ме захвърлиха! Нямам представа защо. Най-вероятно ме объркаха с някого, защото и пари, и злато, и часовник ги оставиха у мен! Беше сред нощ, лежах без да мога да мръдна. Бях в съзнание. Нищо не ме болеше, но усещах, че умирам. Бях по гръб. От стомаха ми нещо излизаше, а върху едното ми око плискаше кръв и не можех да мигам с него. Единият от ударите с ножа беше попаднал над ухото ми, разрязал артерия фациалис и от там пулсираше кръв нагоре", описва инцидента Петров в публикация, която се споделя от няколко дни във Фейсбук.

На мястото пристигнали патрулки и линейка. Екипът на "Бърза помощ" го откарал в "Пирогов". От там веднага се свързали с колегите си от Военномедицинска академия, за да подготвят екип. Във ВМА, след като губи съзнание, Петров се събужда на болничното лего.

"Лекар неврохирург с името Добрев, показваше на колцина студенти как е обработена трепанираната слепоочна кост, а преди това спешно е зашита артерия фациалис. Основната артерия снабдяваща мозъка с кръв. Говореше им за удачните действия на колегата си от Спешна помощ, която с пръсти събирала разкъсаните краища и по този начин запазвала притока на кръв в мозъка, което съхранило пациета жив! Млад лекар се включи също и обясни как като ръководител на приемащия ме екип, наредил на доктор Добрев първо да обработи артерия фациалис, с цел да осигури мозъчна дейност.

Едва тогава разпоредил анестезия и се заел с обработка на коремните рани и изваждане на счупеното от ножа острие. Беше много блед и наистина младолик, симпатичен и смътно познат! Аз бях на 35, а той изглеждаше по-малък от мене! Когато приключи визитация, мина сам. Прегледа всичките ми рани. Обясни ми за болките в главата, мътното зрение. Каза също, че вечерта ще ме заболи много корема! После тръгна към врата, обърна се, намигна ми и каза: "След 10 дни ще тичаш! Обещавам ти!"... Изписа ме доктор Добрев - неврохирурга! Исках да благодаря и на онзи дето всеки ден идваше. Същият дето ръководил екипа. Този, който наредил на Добрев да започне от артерия фациалис. Беше в операция. Не го видях. Спасяваше някой друг! Това беше доктор Венцислав Мутафчийски! Тогава млад хирург! Благодаря Ви, докторе!", гласи публикацията на благодарния пациент. 

В коментар под разказа си той уточни, че инцидентът, при който е бил на косъм да загуби живота си, се е случил край блок в Студентски град и със случая се е занимавало тогавашното 10-то РПУ. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10815
архив

- Бързо си сложи чехли, кашляш!
- Ами че аз и с чехли кашлям...

няма нови новини
Днес: 315
hot
най-четени новини в момента
сега
2582
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НА ВНИМАНИЕТО НА РАДЕВ: Ето ги националните протести - чалга, анцузи и 20 души на селски вечеринки (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Всеки пети има проблеми с очите по време на изолацията
x