Вход
София
Времето в София 27 o C

От Русия към Китай "потече река от газ"

От Русия към Китай "потече река от газ"

на 02.12.2019
9806
1
От Русия към Китай "потече река от газ"
Автор: ПИК
02.12.2019
1
9806

Лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин взеха участие в пускането на газопровода „Силата на Сибир“. Това е най-големият инвестиционен проект в световната газова индустрия. Специално за това събитие беше организиран телемост между двете страни, който свързваше Сочи, Пекин и компресорни станции в Русия и Китай. Директорът на "Газпром" Алексей Милер даде командата за пускане газопровода, след като получи разрешение от руския президент, пише руският вестник Российская газета“, цитирана от "Фокус".

Докато Европа обсъжда диверсификацията на енергийните доставки, за да не зависи от газ и нефт от Русия, руското „синьо гориво“ отиде на изток. Сега износът на руски газ няма да бъде засегнат от променящия се политически климат в страните от ЕС под натиск от страна на САЩ. И това е само едната страна на монетата. Доставките за Китай традиционно са по-икономични от износа на запад. Въпреки че значението на европейския пазар за руския газ едва ли може да се оспори, през последните години той практически не нараства, за разлика от китайския пазар. "Силата на Сибир" извежда енергийното взаимодействие между Русия и Китай на ново ниво и приближава страните до постигането на целта за достигане на 200 милиарда долара стокооборот до 2024 г., каза Путин. „Договорът, подписан от нашите страни през 2014 г., беше най-голямото споразумение в историята на вътрешния газов отрасъл. За 30 години над трилион кубически метра газ ще бъде доставен в Китай по газопровода „Силата на Сибир“.

Според Путин със сключването на този договор в Източна Русия е стартиран безпрецедентен по своя мащаб високотехнологичен проект.

Според него за Русия този проект също е важен, тъй като газът ще минава по тръбопровода не само за износ, но и до Амурския завод за преработка на газ, който ще стане един от най-големите в света.

От своя страна президентът Си Дзинпин отбеляза, че стратегическото взаимодействие между Москва и Пекин навлезе в нова ера. Той призова за безопасност, надеждност и екологичност по време на експлоатацията на "Силата на Сибир". "Въвеждането в експлоатация на газопровода е важен междинен резултат и началото на нов етап в нашето сътрудничество", отбеляза Си Дзинпин. Китайският лидер подчерта, че този проект е пример за дълбока интеграция и взаимноизгодно сътрудничество между двете страни.

За Китай стартирането на "Силата на Сибир" също ще има голямо значение по отношение на опазването на околната среда. Пекин прави всичко възможно да премине от въглища, които все още доминират в тяхното производство, към по-чисти енергийни източници, а доставката на руски газ ще намали емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

Преди това "Газпром" съобщи, че планира да достави най-малко пет милиарда кубически метра газ в Китай чрез "Силата на Сибир" през 2020 г., 10 милиарда през 2021 г. и 15 през 2022 г. Максималният капацитет, който трябва да достигне тръбопровода, е 38 милиарда кубически метра газ годишно. Компанията очаква да постигне такива обеми на натоварване през 2025г.

„Пускането на газопровода ще увеличи доставките на газ за Китай и ще се конкурира с втечнения природен газ (ВПГ) от Австралия, както и с тръбопровода от Туркменистан “, заяви Александър Крилов, партньор и ръководител на отдела Русия и ОНД на Делойт в Китай.

Стартирането на „Силата на Сибир“ ще допринесе за газифицирането на регионите, през които преминава - южната част на Република Саха (Якутия) и Амурска област

Предвижда се и допълнително разширяване на капацитета на тръбопровода до 60 милиарда кубически метра годишно.

Миналата година Китай е консумирал около 280 милиарда кубически метра природен газ и според прогнозите за тази година трябва ще премине границата от от 300 милиарда кубически метра. Втечнен газ, който се закупува активно в Китай, се доставя главно в крайбрежните райони на югоизток, а Силата на Сибир ще доставя газ на север от Китай и в района на Пекин. В същото време газопроводът от Русия без съмнение ще спечели от цената в сравнение с ВПГ.

"Първоначално делът на руския газ на китайския пазар ще бъде малък. Проектът "Силата на Сибир" трябва да достигне договорните обеми до 5 години", обясни Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност. Освен това не може да се изключи, че Китай ще поиска удължаване на договора. От гледна точка на ресурсната база и инфраструктурата, обемът на доставките за "Силата на Сибир" може да бъде увеличен с 20%.

Сподели:
свързани новини
САЩ искат от новото ръководство на ЕС противодействие срещу Русия, Китай и Иран САЩ искат от новото ръководство на ЕС противодействие срещу Русия, Китай и Иран
САЩ се надяват на тясно сътрудничество с новото...
на 02.12.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 18782
архив

- Ей, кучето ми съвсем мързеливо стана...

- Защо мислиш така?

- Ами преди, като искаше да го разхождам, идваше и ми носеше каишката. А сега идва и ми носи ключовете от колата.

няма нови новини
Днес: 199
hot
най-четени новини в момента
сега
3855
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО ПИК TV! Внесоха трета подписка на тероризирани от затапените кръстовища в София при омбудсмана (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Проф. Мермерски: Пийте вода с оцет и мед за чисти кръвоносни съдове!
x