От Черноморските ни курорти се оплакват от недостиг на екскурзоводи

Региони

От Черноморските ни курорти се оплакват от недостиг на екскурзоводи

5052
на 27.07.2019
От Черноморските ни курорти се оплакват от недостиг на екскурзоводи
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Все по често транспортни фирми предлагат туристически услуги. В курортните комплекси те организират еднодневни маршрути, но без гид, съобщава БНТ.

препоръчано

За да си добър екскурзовод, се изисква специална подготовка и образование. В тази професия напоследък обаче влизат все повече аматьори. Най-сериозният проблем идва от факта, че услугата се предлага по алеите в курортите.

Костадинка Ортодоксова, Съюз на екскурзоводите в България:

„Ако застанете на светофара на "Златни пясъци" ще видите колко микробуси отиват до Несебър на тези нерегламентирани фирми, които продават на улицата екскурзии – коментира Костадинка Ортодоксова от Съюз на екскурзоводите в България. - Предлагането на екскурзии на улицата не е незаконно, ако са на лицензирани агенции. Офертите им са по-евтини, но по-некачествени. Шофьорите знаят криво-ляво език, отиват примерно в Балчик. Те им разказват тук-таме нещо”.

Друг проблем, пред който немалко туроператори се изправят, е намирането на екскурзоводи, владеещи редки езици.

„Става дума за полски, чешки, словашки, унгарски - няма екскурзоводи и като има такава липса, се получава вакуум, който се запълва от други хора”, разяснява туроператорът Герчо Герчев.

Краткият сезон и ниското заплащане са сред причините много от екскурзоводите да търсят работа в чужбина, а това води до недостиг на гидове у нас.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК