ОХЛАДНЯВАНЕ: Бобоков врътна кранчето на ППДБ, не налива пари в кампанията им

Акценти

ОХЛАДНЯВАНЕ: Бобоков врътна кранчето на ППДБ, не налива пари в кампанията им

172647
на 08.06.2024
ОХЛАДНЯВАНЕ: Бобоков врътна кранчето на ППДБ, не налива пари в кампанията им
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Бизнесменът Пламен Бобоков вече е охладнял към „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и не налива пари за кампанията им, пише „Филтър“, като цитира два независими източника в политическите и икономическите среди.

препоръчано

Бобоков е подсъдим по дело за заровените хиляди тонове опасни отпадъци в земята на България. Те са получавани от производството на акумулатори в заводите на Пламен и Атанас Бобокови. Двамата бяха арестувани през 2020 година и веднага се обявиха за жертви на политическа поръчка. Обвиняваха ГЕРБ, Бойко Борисов и Делян Пеевски и твърдяха, че страната няма да се оправи, докато не влязат в затвора. В същото време заедно с тях подсъдим е и заместник-министърът на околната среда от времето на ГЕРБ Красимир Живков.

В наскоро изтеклите записи от разговори между Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Лена Бориславова първият от изброените се обажда на „Пламен“, за да осигури още кеш за кампанията на ПП-ДБ. Това обаче се случва преди изборите през 2023 година, когато ПП-ДБ още не бяха направили сглобка с ГЕРБ и ДПС. Дали „Пламен“ е давал кеш, остава загадка. В същото време той е бил близък и с Христо Иванов от времето, когато твърдеше, че няма да управлява с ГЕРБ и ДПС. Двамата бяха снимани да заговорничат в джипа на Бобоков до Народното събрание. По-късно Иванов нелепо обясни, че са обсъждали културен проект в Русе – сфера, която е чужда и далечна на лидера на „Да, България“.

Всички тези отношения между подсъдимия Пламен Бобоков и лидерите на ПП-ДБ обаче са в миналото. Те са скъсани още в началото на правителството на сглобката и липсата на реакция от Кирил Петков и Христо Иванов по прекратяването на разследванията за „Барселонагейт“ и снимките от спалнята на Бойко Борисов. Публична тайна е, че те са изпращани до медии от близки на Бобоков. Твърди се, че лично съпругата му Христина е била фотографът, а след това кадрите са манипулирани, както доказа и разследването.

Проверка сред официалните дарители на „Продължаваме промяната“ и партиите от „Демократична България“ показва, че Бобоков липсва от списъка, както и негови служители и подчинени. По същия начин „Да, България“ набави над половин милион за кампанията си преди 2 години с пари от хора, работещи за криптобанката „Нексо“, предава още изданието.

По същия начин, както при ГЕРБ, „Промяната“ набира пари основно от свои депутати, които даряват най-крупните суми. Един от големите дарители например е напусналият ги бивш министър на транспорта Николай Събев, както и ексдепутатът Владимир Табутов. Той е дарил няколко пъти по сметката на ПП общо 390 хиляди лева. За сравнение босът на „Еконт“ Николай Събев например е дал само 100 хиляди лева.

Табутов е хотелиер и се занимава с производство и търговия със зелен ток заедно с фамилията си. Затова беше изненадващо, че отказа да се върне в парламента, когато Андрей Гюров стана министър на регионалното развитие през юли миналата година.
Най-щедрият спонсор на „Продължаваме промяната“ остава Сашо Дончев с 500 хиляди лева, които е дал на 27 март 2023 година – два месеца преди да се роди правителството на сглобката, когато всички от ПП-ДБ се кълняха, че няма да управляват с ГЕРБ. Газовият мултимилионер също като Пламен Бобоков вече е извън приятелския кръг на ПП-ДБ, за които имал напразни надежди, че изпълняват обещанията си.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК