ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Карамеленият оцветител, използван в пенси-колата, съдържа огромни количества карциноген. Това стана ясно след изследнето на американския Център за въздействието на околната среда върху здравето, предаде Асошиейтед прес.
Химикалът 4-метилимидазол може да се образува в производствения процес при загряване. Затова следи от него се съдържат в много храни. Центърът за въздействието на околната среда върху здравето установи с изследвания, че продуктите на "Кока-Кола" вече не съдържат химикала. Той обаче още е в продуктите на "Пепси", продавани извън Калифорния.
През март "ПепсиКо" и "Кока-Кола" казаха, че ще променят формулата за производството в цялата страна, след като в щата Калифорния бе приет закон, според който напитките с определено
ниво карциногени трябва да имат предупреждение за опасност от рак на етикета. Тогава бяха направени промени за напитките, продавни в Калифорния.
"Пепси" каза, че доставчиците им на карамелен оцветител променят производствения си процес, за да намалят съдържанието на химикала.
Човек би трябвало да изпие над 1000 консерви кола за един ден, за да достигне дозата от химикала, показала връзка с рака при гризачи, изтъкна преди Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.


