Вход
София
Времето в София 8 o C

Очаквайте! Истината за човешката порода в новия бестселър на мислителя Рутгер Брегман

Очаквайте! Истината за човешката порода в новия бестселър на мислителя Рутгер Брегман

на 29.10.2020
9271
0
Очаквайте! Истината за човешката порода в новия бестселър на мислителя Рутгер Брегман
Автор: ПИК
29.10.2020
0
9271

Очаквайте скоро на пазара премиерното заглавие „Порода: човек“ от утвърдения холандски мислител и журналист Рутгер Брегман. Внушителният том ще намерите с логото на издателство „Милениум“, корица от Стоян Атанасов и превод от Теодора Давидова.

Предишната книга на Рутгер Брегман „Утопия за реалисти“ бързо грабна вниманието на почитателите на философията в световен план. Дълго време тя бе начело на най-престижните световни класации, като например списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Преведена е на 32 езика, а в България се разпространява от „Милениум“.

Новото четиво, което авторът предлага, ще ви разкаже подробно за единственото нещо, обединяващо иначе непримиримите леви и десни политически сили,  за пресечната точка на психолозите и философите, свързващото звено между древните и модерните мислители, а именно убеждението, че „човек за човека е вълк“. До такава степен сме свикнали да мислим за хората като за източник на злото в живота, че подчиняваме целия си дневен ред спрямо лошото в него. Всички новини в медиите, заглавията на вестниците и цялото обществено говорене са съсредоточени около негативното, опасното, потенциалното зло. Концепцията, че човешките индивиди се водят единствено от собствения си интерес и са егоисти по природа, е здраво вкоренена в мисловния ни свят и предопределя всичките ни постъпки и оценки.

Но такава ли е истината за породата човек? За да отговори на този въпрос, Рутгер Брегман разравя дълбоко в историята на човешкия род от зората на цивилизацията до наши дни, за да проследи генезиса на доброто и злото и да очертае път за спасение и съхранение на днешните и идните поколения.

В премиерния том Брегман излага една нестандартна и смела идея, която множество критици и световни мислители определят като гениална. А тя гласи, че хората не сме дивите зверове, за които ни мислят управляващите, и че най-важната ни обща черта е добротата. Това схващане не само накланя везните към вярата във вродените ни щедрост и задружност, не е просто оптимистичен поглед над същността ни, а е и основен фактор при формирането на обществото ни. Когато очакваме най-лошото, когато се боим от хората, все повече затъваме в блатото на недостатъците и неудовлетвореността. И ако загърбим черногледството и дадем шанс за проява на истинската си същност, може да положим основата на един по-хубав и хармоничен свят. Това е радикалната гледна точка на автора, която той защитава майсторски с обичайните за него остроумие, фина ирония и удивителна способност да вижда отвъд привидното.

Рутгер Брегман е един от най-обещаващите млади европейски мислители и писатели. Автор е на пет книги по теми от историята, философията и икономиката. Той е номиниран два пъти за престижната Европейска награда за журналистика за работата си в „Кореспондентът“, а участието му в платформата TED на тема „Бедността не е резултат от липса на характер, а от липса на пари“ е гледана над три милиона пъти. През 2020 г. той заема 10-о място в ранглистата „100-те най-значителни тези, които могат да променят света“.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22723
архив

Двама си говорят:
- В неделя ще водя тъщата до битака.
- А колко ще и искаш?

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x