Вход
София
Времето в София 11 o C

Павлин Павлов от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“: Либерализацията на пазара ще доведе до по-конкурентни цени

Павлин Павлов от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“: Либерализацията на пазара ще доведе до по-конкурентни цени

на 29.09.2020
6517
0
Павлин Павлов от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“: Либерализацията на пазара ще доведе до по-конкурентни цени
Автор: ПИК
29.09.2020
0
6517

Във връзка с либерализацията на пазара на електрическа енергия подробности разкрива представител на една от фирмите – търговци с дългогодишен опит и солидно портфолио - Павлин Павлов, мениджър продажби в „Гранд Енерджи Дистрибюшън“.

- Стана ясно, че все още много от фирмите потребители на електрическа енергия не знаят, че трябва да изберат доставчик на електрическа енергия. Да не се стигне до отлагане на либерализацията на пазара?

- Либерализацията на пазара е дълъг процес, но с ясни срокове и цели и няма „как да се отложи“. Представителите на бранша виждаме, че информираността е ниска и според мен, това е основната причината за забавянето. В очите на не малка част от хората, които имат малък бизнес, ЕРП-тата продължават да са източник на най-достоверна информация, защото са най-разпознаваеми на пазара. Смятам, че постепенно това ще се промени.

- А кампаниите на другите търговци? Рекламите не водят ли до желания резултат?

Реално информационните кампании на частните търговци на електрическа енергия са сигнал, че има промяна на пазара. Виждам, че активна реклама вече правят много фирми. Всяка прави своите послания и изтъква своите преимущества. Това е добре, защото прави конкуренцията още по-голяма, а от битката за клиенти, печелят най-много клиентите.

- Не помагат ли кампаниите на търговците, хората да са по- информирани и да правят своя избор?

- Имената на повечето от търговците на електрическа енергия не са достатъчно разпознаваеми в обществото. Това ги поставя в неконкурентна позиция. Пред доставчиците на електрическа енергия има много задачи. Трябва да се наложат като име и да създадат публичен образ, не само в строго професионалната си среда, но и в цялото общество като цяло. Но преди това трябва да обясним предимствата на избора на търговец на електрическа енергия и да убедим потребителите в тях. Хората трябва да разберат, не само че законът налага да преминат на свободния пазар, но че е изцяло в тяхна полза да го направят. След като се информират достатъчно, ние като търговец трябва да ги убедим, че точно нашата компания е най-подходящият партньор за тях.

- Какво по-различно ще предложите Вие доставчицити на електрическа енергия в сравнение със съществуващите играчи на пазара?

- Да. Почти винаги търговците на електрическа енергия предлагат по-конкурентни цени в сравнение с ЕРП-тата. Цените по типовете договори продължават да са най-високите. Друго предимство е, че ние търговците сме по-гъвкави, защото предоставяме допълнителни административни услуги, за да привлечем клиенти.

- Какво ще стане ако стопанските потребители не преминат на свободния пазар?

- Ако след 1 юли 2021 година стопанските потребители нямат сключен договор с доставчик на електрическа енергия, остават при доставчик от последна инстанация. Но държа да уточня, че ако допуснат това да се случи има риск да плащат 2 пъти по-голяма сметка. Няма смисъл да плащат повече, по-добре е да изберат търговец на електрическа енергия.

- По-рано споменахте предимствата на доставчиците на електрическа енергия пред ЕРП-тата. Има ли разлика при подписването на договор?

- Доколкото знам, при ЕРП-то, човек отива в най-близкия център за работа с клиенти, нарежда се на опашка, дава му се договор, който трябва набързо да попълни и подпише. Не му остава време да го прочете задълбочено, да обмисли и разбере под какво точно се подписва.

При търговците редът е опростен. На база предоставената информация от потребителя, търговецът - доставчик изготвя лична оферта и проектодоговор, които най-често се изпращат по мейла. Потребителят има време, когато му е удобно, да се запознае със съдържанието на договора, ако прецени да се консултира с енергийни експерти и с юристи. Наличието на оферта предоставя възможност за преговори, за предоговаряне на условия в нея, въобще може да се осъществи целият процес, който се нарича „свободно договаряне“. Клиентът не се реди на опашки , не „подписва нещо на бързо“ и наистина получава време да се обмисли какво му се предлага и дали да го приеме. Едва след като направи своя информиран избор и решение, той може да подпише договора и да го изпрати по куриер.

- Споменахте възможност за промяна в условията. Какъв съвет бихте дали? На какво да обърнат внимание потребителите, когато оглеждат договорите?

- Добре е да се информират за срока на договора, срока за плащане, начините за прекратяване, да преценят дали е изгоден за тях и за техния бизнес профил.

- Започнахме с либерализацията на пазара. До какво ще доведе тя?

Либерализацията на пазара ще доведе до по-конкурентни цени и до по-прецизно и качествено обслужване на клиентите. Увеличената конкуренция между търговците ще увеличи обема, характера и разнообразието на предлаганите услуги. Много важно е, че всички търговци на електрическа енергия проявяват лично отношение към всеки един от клиентите си, това им дава възможността за бързо решаване на евентуални „казуси“ или въпроси само по телефона или по имейла, а не чрез дълго редене на опашка. Убеден съм, че личното отношение към всеки клиент безспорно ще доведе до промяна в положителна насока в нагласите на потребителите към самите търговци на електрическа енергия.

Под въпрос остава само скоростта, с която ще се извърши реалната либерализация на пазара, това зависи от активността на всички участниците в него.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33964
архив

На въпроса от логическия тест: – Кое от изброените е излишно: морков, лук, бентли, картоф? Седмокласничките масово отговорили: морков, лук, картоф!

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x