Вход
София
Времето в София 15 o C

Падат границите пред онлайн търговията в ЕС

Падат границите пред онлайн търговията в ЕС

на 28.02.2018
1032
0
Падат границите пред онлайн търговията в ЕС
Автор: ПИК
28.02.2018
0
1032

Министър Лиляна Павлова и председателят на ЕП Антонио Таяни подписват регламента за географското отблокиране

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подписват Регламента за прекратяване на неоснователното геоблокиране на церемония в Брюксел. Това е едно от приоритетните досиета, част от осъществяването на Единния цифров пазар в ЕС.

Заслугата на Българското председателство е постижението регламента, да се подпише и влезе в сила с месец по-рано от предвиденото, за да може потребителите да се възползват от новите правила още тази година, преди коледния сезон. Новото законодателство ще влезе в сила в началото на декември, девет месеца от публикуването му в Официален вестник на ЕС, за да могат малките търговци да се адаптират към промените.

С този регламент прилаганите досега ограничения от компаниите, че някоя стока или услуга се предоставя само в определена държава, отпадат. Това е ключова стъпка към премахването на границите пред електронната търговия в рамките на Европейския съюз и важи за всички стоки, които не са обвързани с авторско право (книгите и филми са изключени).

Така например, българските потребителите ще могат да си поръчат почивка в Италия през италиански сайт на цените за потребителите в Италия. Или да си купят детски играчки от немски сайт, без изискване да заплатят с немска кредитна или дебитна карта.

„Гордея, че моят подпис свидетелства за ангажираността на българското председателство и към напредъка в цифровата програма на Европа и към улесняването на ежедневието на европейските граждани и бизнес“, коментира министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. „Днес е важен ден за всички нас като европейци и като потребители: с регламента е направена решителна крачка към завършването на Единния цифров пазар и ще ни бъдат предоставени по-добри сделки и по-широк избор на услуги и стоки за нашите онлайн покупки“, каза още министър Павлова.

Тя благодари на Европейския парламент за ускоряването на влизането в сила на регламента, което не би било възможно без съвместните усилия на депутатите и Съвета. Министър Павлова отбеляза значимия принос на предишните ротационни председателства - Холандско, Словашко, Малтийско и Естонско - за тяхната работа по преписката.

Регламентът определя три специфични ситуации, които до сега дискриминираха потребителите на основата на националност, пребиваване и местонахождение:

- Продажбата на стоки без физическа доставка. Например, ако белгийски клиент желае да купи хладилник от германски уебсайт, той ще има право да поръча продукта и да организира доставката до дома си.

- Продажбата на услуги, предоставяни по електронен път. Например, ако български потребител желае да купи хостинг услуги за сайта си от испанска компания, вече няма да се налага да плаща допълнителни такси в сравнение с испански потребител.

- Продажбата на услуги, предоставяни на специфично място. Пример: италианско семейство може да си купи пътуване директно в развлекателен парк във Франция, без да бъде пренасочено към италиански уебсайт.

Може да има основателни причини търговците да не продават в други държави, като например необходимостта да се регистрират в данъчния орган в държавата по местоназначение, по-високи разходи за корабоплаване или разходи, произтичащи от прилагането на международното право за защита на потребителите.

Регламентът за прекратяване на необосновано геоблокиране беше определен като законодателен приоритет за 2017 г. като част от Единния цифров пазар. Политическо споразумение по него беше постигнато по време на Естонското председателство в края на миналата година. Предложението за приемането на този документ дойде от Комисията към Съвета и Парламента на ЕС на 25 май 2016 г.

През 2015 г. проучване на Европейската комисия установи, че само 37% от уебсайтовете действително са позволили на клиенти от други страни да достигнат крайната стъпка преди да завършат покупката, като въвеждат данни за плащане. Същото проучване показва че само 15% от европейците купуват стоки онлайн от други държави.

Премахването на неоправданото блокиране на географски принцип и с напълно функциониращия общ пазар биха могли да допринесат с 415 млрд. евро годишно към икономиката на ЕС и да създадат стотици хиляди нови работни места.

Влизането в сила на новия регламент е още една стъпка и към премахването на дискриминацията на гражданите на ЕС.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Минувачка крещи на полицай:
- Пред очите ви играят на комар, а вие просто отминавате!
- Госпожо, търсете глупаци някъде другаде! Вчера изгубих сто кинта и нямам намерение да опитвам пак.

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1107
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов с горещи думи за Орбан: До него сме! (ВИДЕО)
x
Ето по какво ще разберете, че ви обича
x