Вход
София
Времето в София 11 o C

ПАЗЕТЕ СЕ: Посттравматичният стрес води до деменция

ПАЗЕТЕ СЕ: Посттравматичният стрес води до деменция

на 21.09.2020
8366
0
ПАЗЕТЕ СЕ: Посттравматичният стрес води до деменция
Автор: ПИК
21.09.2020
0
8366

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега, като нови изследвания показват, че тези с ПТСР са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си.

Дихателни упражнения срещу стрес

Дихателни упражнения срещу стрес

Вдишай дълбоко... издишай... вече е по-добре, нали?!

1....

на 20.08.2020

Изследването, озаглавено „Посттравматично стресово разстройство като рисков фактор за деменция: систематичен преглед и мета-анализ“, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от изследователи от Университетския колеж в Лондон, направи първия мета-анализ на доказателства, който свързва ПТСР и риска от деменция.

Изследователите анализиралирезултатите от 13 проучвания, проведени на четири континента. Използвани са данни на 1 693 678 лица, като изследователите са проучили дали диагнозата ПТСР също е довела до повишен риск от деменция 17 години по-късно, пише "Розали".

Екипът на колежа обединил данните от осем от анализираните от тях проучвания и установил, че страдащите от ПТСР са с 61% по-висок риск от деменция по-късно. Вземайки данни от още две проучвания, които използвали различни методи, изследователите открили, че ПТСР удвоява риска от развитие на психично разстройство.

Констатациите от проучването показват, че лечението на ПТСР може да намали риска от деменция по-късно.

Главният автор д-р Василики Оргета от Психиатричния отдел на лондонския колеж отбеляза, че тяхното проучване подчертава доказателства за връзката на травматичните преживявания и здравето на мозъка, особено как травмата в дългосрочен план въздейства върху мозъка и увеличава уязвимостта на човек към деменция. Оргета заяви, че много хора, страдащи от ПТСР, не получават лечение.

Край на отпуската: Как да се върнем на работа без стрес

Край на отпуската: Как да се върнем на работа без стрес

Може да бъде много трудно да се настроите за работа след...

на 10.09.2020

Въпреки че остава неясно как ПТСР увеличава риска от развитие на деменция, изследователите предполагат, че това може да е свързано с повторното преживяване на травмата, която има тенденция да се повтаря.

Оргета също така добави, че в момента ПТСР е много често срещано сред тези, които са били хоспитализирани с COVID-19. Въпреки че е обикновено е недолекувано и недостатъчно диагностицирано състояние на психичното здраве, то може да има отрицателни дългосрочни ефекти.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34708
архив

Попитали радио Ереван какво е журналистиката. - Ами съобщават, че лорд Джон е умрял за онези, които никога не са знаели, че лорд Джон въобще е живял.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x