Вход
София
Времето в София 18 o C

ПАК НЕ НИ ИСКАТ: В Швейцария бият тревога срещу българите

ПАК НЕ НИ ИСКАТ: В Швейцария бият тревога срещу българите

на 14.02.2020
26890
0
ПАК НЕ НИ ИСКАТ: В Швейцария бият тревога срещу българите
Автор: ПИК
14.02.2020
0
26890

В Швейцария бият тревога заради увеличаващия се брой на пристигащите българи и румънци. През май тази година швейцарците ще гласуват на референдум за евентуално ограничаване на имиграцията. Дали и швейцарците няма да последват британския пример и да обърнат гръб на ЕС, пита германският "Ди Велт", цитиран от Дойче веле.

Румънци и българи вече не искат да берат плодове и зеленчуци в Обединеното кралство

Румънци и българи вече не искат да берат плодове и зеленчуци в Обединеното кралство

Британските фермери, които отглеждат плодове и зеленчуци,...

на 22.06.2017

Алпийската република не е член на ЕС, но поддържа тесни икономически връзки с Общността, а границите на страната бяха отворени не само за стоки и услуги, но и за свободното придвижване на хора. Сега на тази свобода може да бъде сложен край: на 17 май в Швейцария ще се проведе референдум, на който трябва да бъде решено дали страната да прекрати споразумението с ЕС за свободно придвижване на хора.

"Имиграцията трябва отново да се регулира единствено и само от швейцарците", апелира известният противник на ЕС Кристоф Блохер от дясноконсервативната Швейцарска народна партия. Апел, който почти изцяло се покрива с призивите на британския премиер Борис Джонсън, който също искаше да върне контрола над имиграцията в британски ръце.

В последно време дискусиите около приема на работна ръка от страни-членки на ЕС се разпалиха в Швейцария с нова сила. Причината: отпадането на ограничителните контингенти за прием на чужда работна ръка доведе до силен приток на българи и румънци, съобщава швейцарското издание "20 минути" в публикация под заглавие "Почти всеки десети българин в Швейцария е безработен".

През 2019 година броят на живеещите в Швейцария българи се е увеличил с 1770, а този на румънците - с 3176. Това означава, че миграцията от тези две страни, е нараснала общо със 132,8% спрямо 2018 година. Едновременно с това расте и безработицата сред българите и румънците, живеещи в Швейцария. По данни на министерството на икономиката безработицата сред българите е нараснала от 8,8% през 2015 на 14,2% в края на 2018 година.

"Опасенията ни се потвърдиха", казва в тази връзка депутатът от Швейцарската народна партия Франц Грютер. По думите му хиляди швейцарци остават без работа, докато в същото време фирмите викат на работа в Швейцария българи и румънци, които малко по-късно се оказват с почти двойно по-висок дял на безработните в сравнение с швейцарците.

Затова Грютер настоява швейцарските фирми да бъдат задължени да наемат на работа швейцарци - и само ако няма местни кандидати, да се предлага работа на българи и румънци. Грютер е член на инициативния комитет за референдума под надслов "Имиграция с мярка", който ще се проведе на 17 май.

Швейцария извлече много ползи от имиграцията на чуждестранна работна ръка, твърди на свой ред Роже Нордман от Социалдемократическата партия на Швейцария. При това мигрантите от България и Румъния имат право да се заселват в Швейцария, само ако имат работа и са нужни на местната икономика. "При съкращения във фирмите често пъти те са първите, които трябва да напуснат и съответно да понесат всички неблагоприятни последствия. Това обяснява и високия дял безработни сред тях", казва Нордман.

А Симон Вей, главен икономист на Швейцарското сдружение на работодателите, обяснява, че поради демографското развитие и нарастващия брой работни места в швейцарската икономика страната ще се нуждае от голям брой чуждестранни кадри.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20213
архив

По време на война. Капитан се изправя пред войниците точно преди решаващата
битка, за да им вдъхне кураж.
– Ето там – казал той и посочил към фронта – е врагът! А врагът се опитваше да
направи нещастен живота на всички ви! Врагът се опитваше да ви убие ден след
ден през цялата тази дълга война!
Един редник изскочил от окопа и извикал:
– Господи! Знаех си, че готвачът не е от нашите!

няма нови новини
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
сега
3543
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Влюбеният шеф Манчев глези новата си жена с див лаврак за 1000 лв. на пир край морския бряг
x
ЗВЕЗДИТЕ ВЕЩАЯТ: Не съдете и не обвинавайте никого, днес е ден за целеустременост и оптимизъм
x