Панагюрското златно съкровище на турне в Британския музей

Животът днес

Панагюрското златно съкровище на турне в Британския музей

5572
на 12.05.2023
Панагюрското златно съкровище на турне в Британския музей
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Всички посетители на Британския музей в Лондон могат да се насладят на Панагюрското златно съкровище, което е експонирано там до 13-и август. То е част от изложбата "Лукс и власт: От Персия до Гърция", съобщи БНР.

препоръчано

Експозицията представя връзката между лукса и властта в Ахеменидското царство и Древна Гърция. Специално внимание е обърнато на влиянието на гръко-персийската стилистика в предметите на лукса на съседни култури, включително тази на траките.

Кулминацията на изложбата е Панагюрското съкровище, което е предоставено със съдействието на Националния исторически музей. Освен него могат да се видят и позлатената сребърна амфора-ритон от Дуванлии, заета от Националния археологически институт с музей в София. 

Надя Атанасова се срещна с археолога Михаил Ваклинов – ръководител отдел "Връзки с обществеността“ на Националния исторически музей, който беше на откриването на изложбата заедно с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и министъра на културата Найден Тодоров.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК