Папата се е срещнал с френски кардинал, обвинен в прикриване на педофилия

ЧАС ПИК

Папата се е срещнал с френски кардинал, обвинен в прикриване на педофилия

5704
на 21.05.2016
Папата се е срещнал с френски кардинал, обвинен в прикриване на педофилия
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Папа Франциск стана обект на критики след срещата си с френски кардинал, обвинен в прикриване на педофилия. Понтифът се е срещнал с архиепископа на Лион Филип Барбарен, срещу който френските власти започнаха разследване по-рано тази година. „Имало е среща. Нищо необичайно”, заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, според който двамата духовници са обсъдили скандала и други регулярни дела. След срещата Барбарен заяви, че ще остане на поста си, с благословията на Франциск. „Ако законово бъде доказано сериозно неглижиране на мисията ми, тогава, разбира се, ще обмисля оттеглянето ми. За момента обаче това ще е безотговорно… Не напускаш кораба насред пика на бурята”, заяви архиепископът пред френския вестник „Фигаро”. Барбарен е обвинен, че е знаел и прикрил педофилски издевателства, извършени от подчинения му свещеник Бернар Прейна между 1986 и 1991 година. Според Лионската епархия, Барбарен е получил показанията на една от жертвите още в средата на 2014 година. Прейна е отзован година по-късно. Гражданска група в защита на жертвите на престъпленията изрази разочарованието си от срещата между Франциск и архиепископа. „Бихме предпочели ние да бяхме приети, вместо кардинала… жертвите са тези, които са оставяни настрана”, заяви Бертран Виру, съосновател на базираната в Лион организация, който допълни, че още през март е писал на Ватикана, за да иска аудиенция. Три дни преди изненадващата среща, папата заяви, че ще е „нелогично” да търси оставката на Барбарен на този етап, тъй като това ще е предварително признаване на недоказаната му вина.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Борисов с първи думи за кабинета Желязков: Ако правителството мине с някой трик, свършваме 3-4 неща и подаваме оставка (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Борисов с първи думи за кабинета "Желязков": Ако правителството мине с някой трик, свършваме 3-4 неща и подаваме оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК