Вход
София
Времето в София 1 o C

ПАРЕЩ КОМЕНТАР: Александър Йорданов разгроми президента: Радев работи срещу България, ако наложи вето за изтребителите - да не забравя, че му остават 900 дни

ПАРЕЩ КОМЕНТАР: Александър Йорданов разгроми президента: Радев работи срещу България, ако наложи вето за изтребителите - да не забравя, че му остават 900 дни

на 22.07.2019
87680
47
ПАРЕЩ КОМЕНТАР: Александър Йорданов разгроми президента: Радев работи срещу България, ако наложи вето за изтребителите - да не забравя, че му остават 900 дни
Автор: ПИК
22.07.2019
47
87680

Парламентът ратифицира договора за закупуване на нови бойни самолети Ф-16 блок 70, с което се даде зелена светлина за обновяване на родните ВВС. Премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата ни може и ще плати цялата сума, за да не вкарва в заеми следващо правителство, което е запазена марка на БСП.

От левицата, разбира се, се извъртяха и изведнъж решиха, че не искат нови самолети, на същото мнение е и президентът Румен Радев?!

Бившият шеф на ВВС, който от първа ръка трябва да знае, колко са необходими тези машини, а и самият той ги определя като най-добрите би трябвало да се радва. Това обаче съвсем не е така. По неофициална информация, Радев е готов да наложи вето на ратификацията на договора, което ще е поредния удар по имиджа на държавата ни. По този повод коментар прави и евродепутатът от СДС Александър Йорданов пред "Фактор". По думите му ситуацията е абсурдна:

"Доставката на американските изтребители Ф-16 ще се случи по време на мандата на следващия български президент. Мандатът на Румен Радев изтича на 22 януари 2022 г. След тази дата България ще има нов президент и американски „бойни соколи” („Fighting Falcon“) за своята военна авиация.

Интересно обаче е настоящето, в което е възможно президентът Румен Радев като за последно да направи „сечено” и наложи вето на ратифицираните от Парламента договори за закупуване на F-16 Block 70 и необходимото оборудване. Конституцията му дава това право.

Но както вече обърна внимание Атлантическият съвет на България съществува реална опасност от президентско вето, което ще има силен антибългарски ефект. 

Договорите предвиждат конкретни срокове за изпълнение на задълженията на двете страни, а евентуалното съчетание между президентско вето и лятна ваканция на парламента, може да ги наруши и така да провали многогодишни усилия. Това не трябва да се случва и в този смисъл има логика в предложението на Атлантическия съвет на България депутатите да не излизат във ваканция, за да са готови да гласуват срещу евентуално вето на президента. Разбира се, по-нормалното поведение би било друго. Народните представители вече си свършиха работата. С убедително мнозинство те гласуваха в защита на националния ни интерес и няма логика президентът да се репчи на решението им. Защото България е парламентарна република и едно президентско вето по този въпрос само ще демонстрира политическа заядливост.

И нищо повече. До края на мандата на президента Румен Радев остават 900 дни. След това българските американски „бойни соколи” ще пазят и Радевото мирно пенсионерство. 

По сагата със закупуването на Ф-16 всичко вече е казано. Няма какво да се добави. Ние сме натовска държава и е нормално да купим въоръжение от друга натовска държава. А в случая става дума и за най-силната на света държава, и за най-качествена бойна летателна техника. Така че умуванията и препирните, на които станахме свидетели, до голяма степен бяха безсмислени.

С тази покупка се поставя началото на технологичното превъоръжаване и трансформация не само на Военновъздушните сили, но и на цялата Българска армия. 

Противници на сделката бяха вечните фенове на антибългаризма – политиците русофили (в миналото: съветофили). Във всеки един период от българската история, в политиката, икономиката, отбраната, културата, те са работили срещу интересите на България.

Затова и винаги когато са управлявали те са докарвали отечеството ни до катастрофа. Поставяли са го под чуждата ни руска зависимост. Затова и периодът на т.нар. социализъм, когато тази зависимост бе най-силна, завърши трагично, с катастрофа на държавата ни. В този смисъл днешният русофилски антиамериканизъм е глупав, защото е изпълнение на чужда, московска, поръчка. 

Закупуването на Ф-16 за българската бойна авиация е отлично военно решение. То е и политически правилно, защото съответства на националните стратегически интереси. Без такова оръжие в този пограничен европейски район в който съществуваме, на ракета хвърлей място от държавата агресор Русия, ние се подлагаме на самоунищожение. Нещо повече. Имайки пред очите си случващото се с част от украинското черноморско крайбрежие и по точно окупацията на полуостров Крим във фрапантно нарушение на международното право и граници, ние сме длъжни сериозно да преосмислим не само отбраната си по въздуха, но и отбраната си по земя. И не става дума само затова, че е необходимо да закупим американско въоръжение и за сухопътните ни сили. Необходимо е да преосмислим политиката си на даване на българско гражданство на граждани на Руската федерация. Окупацията на Крим започна не защото Украйна бе решила да закупува американски самолети, а защото Кремъл нагло реши, че Крим е руска територия. Огромната, за мащабите на нашата страна, инвазия на руски граждани по българското Черноморие, масовото закупуване от тях на недвижима собственост е с цел трайното им настаняване в новия „руски свят”. Това, заедно с неизгодната за страната ни енергийна зависимост от Русия, не вещае нищо добро за България, предвестник е на сериозни проблеми в бъдеще.

Спасителен пояс за нас е членството ни в НАТО и ЕС. На българския президент всичко това би трябвало да му е ясно. И ако реши да се противопостави на правителството и постави вето на решението на парламента за закупуване за Ф-16, той трябва да е наясно, че обслужва антибългарски интереси. И тук вече конституционното право по чл. 101 /1/ започва да кореспондира с чл. 100, тъй като президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. И неговата грижа би трябвало да бъде да имаме боеспособна армия. А Ф-16 са гаранция за добра боеспособност на българската армия. 

Република България може да дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи, но не е в наш национален интерес да си създаваме руско етническо малцинство в страната. Защото утре някой бъдещ Путин ще реши по „кримски” да се погрижи за защитата на неговите интереси. За да не ни сполети това „утре” е необходимо днес президентът Румен Радев да приветства решението на Народното събрание за закупуване на Ф-16 и да не си помисля да налага вето. А доколкото има конституционни правомощия в процедурата за даване или отнемане на българско гражданство, да ги възприема и като въпрос на национална сигурност. Не е без значение за националната ни сигурност, за общата ни европейска сигурност, кой и защо иска да живее в България. 

Румен Радев вече се е позиционирал като най-голям противник на договора със САЩ за закупуване на необходимите самолети за българската бойна авиация. Противопоставянето му е политическо и няма нищо общо с националните ни интереси. Впрочем, през изминалата седмица тези интереси бяха изразени много ясно не само от мнозинството в българския парламент, но и от депутатите от ГЕРБ и СДС в Европейския парламент. Първото мнозинство гласува Ратификацията на договорите за закупуване на американските Ф-16, а второто – поредната

Резолюция осъждаща днешната политика на Русия. Става дума за това, че Европейският парламент прие Резолюция, с която призова руските власти без никакви предварителни условия да освободят всички незаконно и произволно задържани украински граждани – в Русия и в окупираните земи на Украйна. Резолюцията, приета с 458 гласа "за" и само 80 "против", включва и кримските татари, задържаните мирни протестиращи на Червения площад на 10 юли тази година, украинските граждани, задържани по политически обвинения, както и 24-мата членове на екипажа на украинските военни кораби, задържани край Керченския проток на 25 ноември миналата година. Резолюцията призова руските власти незабавно да прекратят репресиите над всички правозащитници. 

Приемането на тази Резолюция, за която гласувахме евродепутатите от ГЕРБ и СДС, стана само три месеца след като Европейския парламент бе приел една друга Резолюция, в която категорично се настояваше да бъде възстановен териториалният интегритет на Украйна и да бъдат въведени допълнителни санкции срещу Русия. Тогава аргументите за такива санкции бяха и във връзка с продължаващата подкрепа на Кремъл за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Поясняваше се още в резолюцията, че с цел да бъдат дестабилизирани страни кандидати за членство в ЕС, Русия подкрепя антиевропейски организации и политически сили в тях. Но тя върши същото и в страни членки на ЕС. Типичен пример е България. Тази мартенска Резолюция бе приета с 402 гласа „за“, срещу 163 гласа „против“. В новия състав на Европарламента има сериозно нарастване на осъдителните спрямо политиката на Кремъл гласове. И този факт съдържа важна информация за българския президент. Той е като самолетен компас за него, за по-лесна ориентация в небето на световната геополитика.

Добрата новина е, че преди още да са кацнали на българска земя самолетите Ф-16 свалиха маските в българската политик. Така се внесе яснота в политиката, очертаха се ясно рубежите. Затова е любипитно как ще се ориентира „като за последно” българският президент. Аз му пожелавам правилно ориентиране, т.е. да не налага вето на решението на мнозинството в българския парламент за закупуването на Ф-16. И да бъдем „осторожен” с руския приселнически поток на българска земя.

Сподели:
Напиши коментар »
(47)
1
БАЦЕ га разгроми с карането на катер ,без книйка-пример на вси4кинс.МОРСКАТА АДМИНСТРАЗИА ше ма фанат за катера вече
2
Свинята Сашко е прав!
3
ДА СЕ ЗНАЕ: ФАТМАКА Радев Не е ЧОВЕК, Той е КОМУНИСТ, На ХРАНИЛКА в НПО Москва ! П-ЕДОФИЛА от ДС Гоце Първанов Назначи ФАТМАКА-КОМУНИСТ Румен Радев за Генерал ! Присъдата е Ясна: Да се ИЗБИЯТ Семействата на Болшевишките КОПЕЛЕТА ! КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК ! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
4
Абе, откога лоясалите толyпи взеха да разбират от бойни самолети повече от пилотите? Сега, аз не казвам, че Caшето е мазен нагаждaч и въртиопашка, нито че е кpaл и с диpника си, ама обратното ми се види несигурно.
5
ОТКЪДЕ ИЗПЪЛЗЯ,СВИНЬО ТЛЪСТА.ДАНО И 90ДНИ НЯМАШ.БОКЛУК
6
По спокойно, евродепутат не e билет за вечен живот, всички имат право да живеят. Никой не знае колко му остава.
7
дебело анти българско прасе при това мазно
8
искам пожарникара да кара цамолет на който ВИП пътик Е свинегъзи
9
За сведение на това доброто на Радев му остават само 5 години и 900 дена
10
За сведение на това доброто на Радев му остават само 5 години и 900 дена
11
Само така.Дебелите в парламента трябва да забравят отпуска.Вето в последния възможен срок и ще гледат морето през крив макарон..А междувременно някой може да ритне столчето , да загуби я пари , я деца.Хората си знаят работата.A Сашко е поредния мазен нерез , на който трябва да му бъде теглен ножа.
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Браво на Сашо. Добре е насолил и ошамарил мутрата на Фатмака
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
NEGLEDATE KOE E DOBRO ZA BG A SEETE SAMO OMRAZA DA TOVA BESHE GRESHKA
17
Няма " Грипен ", няма мъни , а от там няма и любов . Мъкаааааа , голяма мъка , другарю Решетников !
18
Хубавото е , щом споменете ,че България трябва да е независима и силна,и всички продажни плъхове излизат на повърхността!
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Мамка му "без лоши чувства" , другари до 22.01. 2022 г. ли трябва да хрантутим сем. Адамс , УЖАС .
21
Решението да се закупи F-16 е антибългарско. Купуваме самолети, по-стари като идея от МиГ-29,, които няма да можем да използваме повече от 20 % 5 години след като ги получим. Ще платим цена на самолет повече от F-35. Защо не купим стелта и ще ни излезе по.евтино. Въоръжението на американския самолет е само американско. Въоръжението на Грипен е от поне три различни източници и ще сме независими при промяна на политическата обстановка. Грипен е много по-евтин за експлоатация - за следващите десетилетия този разход ще е по-голям от закупуването.
22
прибра комисионната послушника на Анкара, Брюксел и Вашингтон за Ф16 !!! браво, Борисов добро куче..седни
23
Нещо не си в час 21 - ви , мъж ли си /служил/ ли си , "стрелял" ли си , ако си "джендър" , няма лошо , простено ти е и да попитам , българин ли си ?
24
Пла'тен'ата про'стит'утка Нед'одял'ко и дебе'лата св'ина Ал. Вземи единия, уда'ри другия. Кре'тени специалисти по всичко.
25
тоя гнусльо висна на европейските данъкоплатци с 50 000 на месец......
26
До 23, Мъж съм и съм българин, но за разлика от теб нямам мозъчна недостатъчност. Напълно съм в час и разбирам от тези неща повече от който и да е политик. Познавам много добре F-16, включително и практически.
27
Забравили сте да затворите кавичките. Но няма кой да сбърка чие е това драстично арогантно говорене на обратното на очевидното, това нечовешко самочувствие на такъв, дето е неспособен на самооценка - по никакъв начин, по никое време - защото няма с какво да я направи. Както е казал древният философ "Аз знам, че нищо не знам". А някои дори това не знаят. Това писание горе буквално блъска обонянието, люти на очите и разтърсва паметта на съвременниците на "началото на прехода", на които като при мълния им просветва спомена за онова безумно изплуване на най-мръсната пяна от близкото ни минало, ознаменувало вакханлията при събарянето на държавата ни, дивашките, почти обредни подскоци при ритуала на унищожението и накрая - мехурчетата, пълни с въздух, при потъването на цялата разлюспила се маса, осъществила този плоцес. Затова и тази единична люспа горе блести толкова остро на слънцето днес - напълно дезориентирана за времето и за самата себе си.
28
Африканската чума в действие.Защо убиват невинни животни,А това недоразумение продължава да ни трови.
29
Няма никакво съмнение.Този свръх супер мега гигант на високочелата демократична мисъл е единственият, който знае кой и за какво преследваше евреите през втората световна война.Според него тогава фашисти не е имало, иначе Вапцаров нямало да може да си напише моторните песни.И както е казал шопа, Е, па нема такова животно.Или се бърка.
30
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
31
Идиoт.
32
… българин. Със заслуги, като такъв!!! И със зависимости в резултат на успешния му избор за наш държавен глава, но това е друг въпрос. Ще избере българското. Убеден съм. Ще се еманципира от Кремъл.
33
Няма по трагикомична гледка: литературният критик, завършил педагогическия институт в Шумен (и една година стаж в университет в Перник) продава три страници краставици - по темата за бойни самолети - на летец, генерал от резерва (генерал-майор), командир на Военновъздушните сили на Република България“ (2014 – 2016) и президент на Републиката, завършил със златен медал Природо-математическа гимназия, а след това и завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, Долна Митрополия като първенец на випуска, а също и Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, завършил също като първенец на випуска и като слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, доктор на военните науки, защитил дисертация през 2000 г., а през 2003 г. завършил с отличен успех Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“, владеещ английски, руски и немски език. Някои хора нямат никаква мярка и срам, с арогантност, право пропорционална на липсата им на самооценка - единствен и достатъчен симптом на липсата на вещество, с което да я направят. Добре се бяха утаили тези печални герои от близкото минало, свързвани с разрушаването на държавата ни, но явно не само физичните закони ги карат отново да изплуват по този неестетичен начин.
34
Дебелия Ал е пълен пее@ас! Да духа супата.
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
Санде, и след 900 дни иди да му седнеш на дедовия на Президента, умнико!
37
Дебелата свиня разбира от самолети!
38
Ясноооо, България е КОЧИНА щом някои ПОДКРЕПЯТ СВИНЕ КАТО ал. йо.И къде СЕ СКРИ СВИНЯТА, та не и резнаха КРАТУНАТА покрай ЧУМАТА?......ТА-ДУФ,ТА-ДУФ.ТА-ДУФ,ТА-ДУФ......
39
Спешно търсим ЧУМАВАТА CBИHЯ Ал.Йо., за да и резнем МИРИЗЛИВАТА КРАТУНА, защото ЧУМАТА е ОПАСНА, а СВИНЯТА е ЧУМАВА.
40
Сандо - президент
41
Така присъдата на Военния трибунал за това кремълско псе ще бъде по-категорична. Руските шпиони в Европейска България нямат бъдеще.
42
До тодор спасов първия изп...се , по голям добитък от тебе няма и точно такива като тебе трябва да бъдат прогонвани с камъни към любимата им русия. Аз отдавна алармирам и пиша, че това преселение на руснаци, особено по черноморието, никак не ми харесва, утре ще им се привиди, че това е руска земя и да не стане като в крим. Докато ги управлява путин няма нищо по опасно от русия този действа като през средновековието, дай му да граби земи и богатства
43
отговор на коментар
Морската администрация я прилапаха частните фирми. Тук също се прилага една мръснишка констатация на СДС-ликвидаторите на България след 1989 г. А ,тя е ,че Държавата е лош стопанин. Под този лозунг сините крадци ликвидираха икономиката и държавността в страната след 1989 г.
44
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
45
Единственото нещо , което дебел Сашко може да разбие е СДС ! И той го направи успешно , след пълната власт , която имаха години наред. Такива като него стигнаха от 50 % народна подкрепа до това , за тях да гласуват само семействата им. Този тулуп и политически труп беше реанимиран от тиквения началник , за да го крепи в пътя му към светлите бъднини. Звучи като абсурден виц с предизвестен край и крах !
46
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
47
Защо не пуснахте отговора ми към №33.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24697
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
сега
1315
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Полицията обяви резултатите от акциите срещу джигитите на пътя
x
АРГУМЕНТИ И ФАКТИ: Грубият секс е... комплимент за жената
x