ПАРИТЕ НА ВЛАСТТА: Ето каква ще е заплатата на новия премиер Горица Грънчарова

Акценти

ПАРИТЕ НА ВЛАСТТА: Ето каква ще е заплатата на новия премиер Горица Грънчарова

204948
на 12.08.2024
ПАРИТЕ НА ВЛАСТТА: Ето каква ще е заплатата на новия премиер Горица Грънчарова
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Насред политическия хаос, който се е възцарил в държавата, властта бе зарадвана с новината за ръст в заплатите им. Въпреки, че страната е в капана на спирала от избори и невъзможността да се състави редовно работещо правителство, депутатите и висшите държавници се уредиха с по-високи възнаграждения. 

препоръчано

Причината е, че заплатите им са обвързани с доходите в обществения сектор. Депутатското възнаграждение представлява заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие, умножена по три. Премиерът взима още 55%, а президентът - две депутатски заплати.

Сега Националният статистически институт отчете, че за миналия месец доходите в обществения сектор са нарастнали. Заради това се покачва и възнагражденията на политиците.

Така например, в следващите няколко месеца депутатите ще получават с над 300 лева повече, отколкото през предишното тримесечие, когато месечно взимаха по около 6700 лв. Сега основната им заплата става 7 бона. Благините за депутатите обаче не се изчерпват само с тях, тъй като те получават допълнително заплащане и за участие в комисии. 

Депутатите ще получават заплати и по време на предизборната кампания, която най-вероятно ще започне на 20 септември. Те самите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на кампания ще се лишат от възнагражденията си.

Увеличава се и заплатата на премиера. Новият служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще получава почти 11 000 лева месечно, които са с 500 лева по-малко от заплатата на настоящия ръководител на Министерски съвет Димитър Главчев. И премиерската заплата обаче търпи надбавки - за прослужено време. 

Заплатата на президента Румен Радев пък отново доближава 14 000 лева, след като за миналото тримесечие беляза спад от 700 лв. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК