ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Владислав Горанов с експресен коментар за бюджет 2020 - ще има ли повишение на данъците и какво да чакат пенсионерите за Коледа

Политика

ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Владислав Горанов с експресен коментар за бюджет 2020 - ще има ли повишение на данъците и какво да чакат пенсионерите за Коледа

29823
на 08.11.2019
ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Владислав Горанов с експресен коментар за бюджет 2020 - ще има ли повишение на данъците и какво да чакат пенсионерите за Коледа
Автор:   ПИК

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

"Президентът имаше тежка позиция дали да даде мандат на Иван Гешев. Според мен си изпълни функциите за неговото си виждане. Процедурата е описана в Конституцията, винаги един човек ще стигне до президента, посочен от ВСС, а не 10 човека от които той да избира". Така коментира финансовият министър решението на Румен Радев да не подпише указа за нов главен прокурор пред Нова телевизия. Горанов подчерта, че правосъдния министър умишлено не се е възползвал от правомощията си да даде кандидатура, защото това е намеса в съдебната власт. "Имаме един кандидат посочен от професионалната гилдия, но със сигурност са разглеждали всички варианти и хипотези", допълни Горанов. 

препоръчано

По повод темата за повишаване на местните данъци и такси, финансовият министър заяви, че в България те са изключително ниски, както и данъчните оценки. По думите му няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, която трябва да се финансира от имуществените данъци.

Той не потвърди, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение на данъците и таксите. „Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”, допълни Горанов. 

Той коментира и темата за бюджета за следващата година. „Ако погледнете приходите за 2020 г. като дял от брутния вътрешен продукт, ще видите, че те нарастват, т.е. хипотезата, че залагаме по-ниски приходи, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, е несъстоятелна”, коментира Горанов. И допълни, че през следващата година ще бъдат събрани с около 3,5 млрд. лева повече.

Министърът подчерта, че нито лев от преизпълнение на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. Ако има такива средства, то те автоматично отиват за подобряване на бюджетното салдо.

"Както върви изпълнението на бюджета, ще имаме основание да дадем коледни надбавки", каза още Горанов.

Той обясни, че за да има по-високи пенсии, работещите трябва да имат по-високи доходи. И увери, че властите работят в тази посока и "притискат реалния сектор да следва подобна политика".

„Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това. Мисля, че инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла“, заключи Горанов.

Той коментира и актуалните политически теми. Остро разкритикува решението на "Демократична България" да заяви подкрепа за Мая Манолова преди балотажа на местния вот в София. „Вместо те да се обединяват и да търсят нови решения, всеки ден виждаме его върху его”, смята Горанов.

„Преди изборите имаше вглеждане в малките фуги, вместо да се видят големите булеварди. Водеше се сериозна кампания за дискредитиране на столичния градоначалник. Тези, които искаха да премахнат ГЕРБ от власт, си представяха, че печелейки София, ще могат да искат промени и на национално ниво. Този генно-модифициран политически организъм, който се появи, е инструмент на всички, които искат да подменят легитимните политически аргументи, с които искаме да управляваме града”, каза още финансист номер 1.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО) Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО)
ново
Днес: 98
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК