Вход
София
Времето в София 28 o C

Парламентът прие на първо четене промените в ЗУТ

Парламентът прие на първо четене промените в ЗУТ

на 13.06.2018
5848
1
Парламентът прие на първо четене промените в ЗУТ
Автор: ПИК
13.06.2018
1
5848

Парламентът прие на първо четене пет законопроекта за промени в Закона за устройството на територията /ЗУТ/.

Най-сериозни дебати предизвика законопроектът, внесен от Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ и група народни представители, с който се премахват неточности и неясноти около правомощията на общинските администрации и държавата по отношение на контрола върху преместваемите обекти. Предвижда се разрешението за поставяне на такъв обект да се издава от главния архитект на общината по ред, определен с наредба на общинския съвет. Премахването на преместваемите обекти ще се извършва от Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/. Със законопроекта се предвижда още облекчаване на режима относно сградните отклонения, съставляващи последната част от мрежата на мрежовите оператори - от регулирационната линия на имота до сградата на потребителя, чрез която се реализира свързаност при заявка от абонат. Те се явяват строеж от шеста категория, което изисква издаване на строително разрешение и съответно се забавя цялостният процес по предоставяне на услугата, посочват в мотивите за измененията вносителите. Николай Тишев /"БСП за България"/ коментира, че се създава изключително сложна процедура за поставяне на преместваем обект и даде пример с количка за пуканки. По отношение на изграждането на сградни отклонения Танер Али /ДПС/ призова да се съкратят сроковете, а не без разрешение за строеж навсякъде да се копае.

Два от приетите законопроекти целят намаляване на административната тежест. Законопроектът на Искрен Веселинов предвижда експлоатационните дружества, предоставящи услуги в областта на водоснабдяването и канализацията, електро- и топлоснабдяването, и газификацията да предоставят служебно пред административните органи в 14-дневен срок от поискването изходни данни и информация, необходими при разработването на устройствените планове и инвестиционни проекти. Предвидена е санкция за дружествата от 1000 лева седмично при неизпълнение на тези задължения. Съгласуванията на ПУП-ове ще се извършва служебно от кметовете или компетентния орган.

Измененията на Министерския съвет предвиждат възможност ДНСК да изисква по служебен път документ за признаване на придобито висше образование в чуждестранни висши училища, издаван от Националния център за информация и документация.

Със законопроекта на Петя Аврамова /ГЕРБ/ и група народни представители се предлага допълнително да се ограничат видовете строежи от пета категория и разгънатата им застроена площ, които да могат да се извършват от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите.

Одобрените на първо четене промени, внесени от Александър Ненков /ГЕРБ/ и група народни представители, целят да се оптимизират процедурите за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура, разположени на територията на повече от една община и синхронизирането им с общите устройствени планове на общините. Регламентират се сервитутите в обществена полза на водоснабдителните и канализационните системи.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
Пак спасяваме обвктите на 3 личности по морето, които си цакат на надминистерско ниво дори преди сезона
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

През цялата нощ тя стенеше във възглавницата и изпитваше неистово желание. Прехапваше устните си, сънят й бе тревожен и накъсан... До края на пустата диетата оставаше само час и половина.

няма нови новини
Днес: 318
hot
най-четени новини в момента
сега
1799
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Доц. Георги Рачев с горещи разкрития за летния сезон и времето до края на отпуските
x
ЗЛОВЕЩО! Учени изчислиха: Смъртта идва с 1,8 мм в час...
x