Вход
София
Времето в София -1 o C

Парламентът реши: Лични документи да могат да се копират от администратор на данни, само ако е предвидено със закон

Парламентът реши: Лични документи да могат да се копират от администратор на данни, само ако е предвидено със закон

на 23.01.2019
11703
3
Парламентът реши: Лични документи да могат да се копират от администратор на данни, само ако е предвидено със закон
Автор: ПИК
23.01.2019
3
11703

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за личните данни, предаде Фокус. С промените се прилага европейска директива за защита на личните данни. Депутатите решиха администратор или обработващ лични данни да може да копира документ за самоличност, свидетелство за управление на МПС или документи за пребиваване, само ако това е предвидено със закон.

Лични данни, предоставени без правно основание и противоречащи на европейския регламент за защита на личните данни, ще трябва да се връщат или унищожават. Обработването на данни на ненавършили 14 години ще може да става само след съгласие на родителя.

Работодателите няма да могат да държат лични данни на участници в процедура за избор на персонал за срок по-дълъг от 6 месеца, освен ако не им е дадено съгласие за по-дълъг срок. Гражданите ще могат да сезират Комисията за защита на личните данни, ако правата им са били нарушени. В 3-месечен срок комисията трябва да ги информира за напредъка по жалбите. В случай на нарушение, което може да доведе до риск за правата на субектите на данни, администраторът трябва да уведоми комисията в срок до 72 часа.

Образуваните до 25 май 2018 г. и неприключили до влизането в сила на закона производства за нарушения ще се довършват по досегашния ред.

По закона за МВР се разрешава обработването на лични данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи или религиозни убеждения. Митническите служители ще могат да обработват лични данни, получени от други органи. При обработване на данни по отношение на задължения за ДДС от внос и акцизи митническите служители могат да не искат съгласието на физическото лице и да не го информират преди и по време на обработването на личните му данни.

По закона за ДАНС субектите на данни могат да поискат да им се предостави информация за обработваните за тях лични данни. Това искане може да се ограничи, да се забави или да не се предостави, ако би засегнало разкриването на терористични или тежки престъпления. Срокът за произнасяне по искането е 60 дни.

Обработването на лични данни за превенция на изпирането на пари и финансирането на тероризма ще се смята за въпрос от обществен интерес.

Очаква се парламентът да продължи с второто четене на Закона за личните данни на утрешното пленарно заседание.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6384
архив

- Тате, научих се да пиша.
- И какво написа?
- Откъде да знам - още не мога да чета...

няма нови новини
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
сега
1589
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ДОКАЗАНО: Скъпите костюми възбуждат жените
x