Вход
София
Времето в София 3 o C

Партии и коалиции подават данни за предизборната си кампания в Сметната палата

Партии и коалиции подават данни за предизборната си кампания в Сметната палата

на 25.04.2019
2277
0
Партии и коалиции подават данни за предизборната си кампания в Сметната палата
Автор: ПИК
25.04.2019
0
2277

Единният регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ в Сметната палата ще е отворен от началото на предизборната кампания утре, 26 април 2019 г., за подаване на информация от участниците в изборите за членове на Европейския парламент.

Целта на ЕРИК е да осигурява на гражданите възможност да се информират за приходите, разходите и дарителите за предизборната кампания, включително и в нейния ход, съобщиха от пресцентъра на Сметната палата.

За това съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 2 май 2019 г.,  следните данни за включването им в ЕРИК:

- обстоятелствата за вписване в регистъра на Софийски градски съд (по чл. 17 от Закона за политическите партии);

- наименованието на коалицията и наименованието на инициативния комитет и имената на лицата, които ги представляват;

- наименованието на партията, която е определена от коалицията да отговаря за приходите, разходите и счетоводната й отчетност;

- имената на лицето или лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност;

- имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения;

- имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;

- имената на физическите лица, предоставили за безвъзмездно ползване вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи и видът на услугите;

- декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети и декларациите на физическите лица за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи;

- наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.

За вписване в ЕРИК по време на кампанията трябва да се подава всяка следваща нова информация от изброените групи, като срокът за това е до 7 дни от възникването й.

Подробни указания и образци на документи са публикувани на интернет страницата на Сметната палата, раздел „Контрол – избори“, подраздел „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

С цел да подпомогне участниците да спазят законовите си задължения за предстоящите избори Сметната палата изготви и им изпрати брошура, в която са посочени задължинията им, включително каква информация трябва да се подава за ЕРИК и съответните срокове за това.

Съгласно Изборния кодекс за неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

Сподели:
свързани новини
20 партии без отчети пред Сметната палата 20 партии без отчети пред Сметната палата
128 политически партии подадоха в Сметната палата...
на 16.04.2019
ГОДИШНИ ОТЧЕТИ: Шефът на Сметната палата с подробности за парите на партиите ГОДИШНИ ОТЧЕТИ: Шефът на Сметната палата с подробности за парите на партиите
20 партии не са подали задължителните годишни декларации....
на 17.04.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13921
архив

Бай Ганьо, французинът и американецът отишли в едно заведение. Американецът казал: - Моята жена е огнена и страстна като лъвица. Французинът рекъл: - А моята е кротка, тиха и стройна като газела. Бай Ганьо въздъхнал: - И моята е едно говедо.

няма нови новини
Днес: 151
hot
най-четени новини в момента
сега
2491
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Само 42 000 са официалните членове на БСП - пленумът на червените се разпусна заради липса на кворум (ОБНОВЕНА)
x
Как да разберем кои приятели да задържим в живота си
x